2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A Teslával működik együtt a Mátrai ErőműForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-09-06 11:16:42
Címkék: Bihari hírek
A Mátrai Erőmű a 2017-es  9,1 milliárd forintos veszteség után egymilliárdos profitot vár 2018-ban - mondta Valaska József, társaság vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

Valaska a lapnak elmondta, hogy több tízmilliárd forint értékben akarnak fejleszteni, de a fejlesztések önerejének biztosítása érdekében eladják a visontai naperőművet, és eladnak az erőmű profiljába nem illeszkedő ingatlanokat is.

Az interjúban több fejlesztésről is szó volt:

épül két új naperőmű: a bükkbrányi naperőmű alapkövét szeptember 19-én teszik le, a másik erőmű Halmajugrán lesz.

Telepítenek egy biztonsági gázkazánt is az erőmű ipari parkjában lévő ügyfelek jobb ellátása érdekében, és 2021-re készülhet el egy évi 400 ezer tonna települési hulladékot (RDF) hasznosító blokk.

A tervekben szerepel az erőmű eddigi biomassza-beszállítója, a Geosol megvásárlása is.

Emellett az energiatárolásba is befektet a társaság: a Teslával egy 5 megawattos száraztároló létesítésébe fogtak,

és építenek az erőmű közelében a hegyekben egy 600 megawattos, hagyományos szivattyús-tározós erőművet is.

Valaska szerint az erőmű áramtermelésében egyre nagyobb szerepe lesz a biomasszának, a napenergiának és a kevert települési hulladéknak is, mivel az új szénbánya megnyitását csak 2020-ra tervezik. A Mátrai Erőműnél úgy számolnak, hogy a szénnek biztosan van még tíz éve, de a jövő évi parlamenti választásoktól is függ, hogy hogyan alakulnak a szénalapú áramtermelést is érintő európai események a következő három évben.

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Opus Global márciusban jelentette be Mátra Energy Holding Zrt. ( ez a magyar-cseh projektcég ) tulajdonába került a visontai Mátrai Erőmű Zrt. többségi részvénypakettje. Ezzel a felek megszerezték a visontai telephelyén hét blokkal működő villamos-erőművet, a hozzá tartozó ipari parkot, az ország egyik legnagyobb, 16 megawatt összteljesítményű, több mint 72 ezer panelből álló naperőművét, továbbá két, külszíni fejtésű lignitbánya Visontán és Bükkábrányban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!