2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Budapesten megtartják, vidéken eladják az örökölt ingatlantForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-09-06 12:03:41
Címkék: Bihari hírek
Míg vidéken az örökölt ingatlanok nagyrészét eladja az újdonsült tulajdonos, addig Budapesten sok esetben albérletként funkcionál tovább vagy épp az örökös dönt a beköltözés mellett, derül ki a Duna House elemzéséből.

Ugyan a legújabb Duna House Barométerben említett eladási okok között mind Budapesten mind vidéken a második helyen áll az örökölt ingatlan értékesítése, az arányok mégis jelentősen eltértek egymástól: Budapesten 19 százalék, míg vidéken 28 százalék volt ez az arány 2018 júliusában. De nem egyszeri esetről beszélhetünk, az elmúlt másfél évben szinte nem volt olyan hónap, hogy 50-100 százalékkal ne lett volna magasabb az örökölt otthonok értékesítése a vidéki településeken.

Fotó: Martiskó Gábor / Index

A fővárosban örökölt ingatlan értéke természetesen jóval nagyobb, mint a vidékié. Budapesten átlagosan közel 500 ezer forintba került ezen ingatlanok négyzetmétere, vidéken viszont a 200 ezer forintot sem érte el. Ha pedig valaki nem szeretne értékesíteni, Budapest nagyrészén sokkal jövedelmezőbb feltételekkel találhat bérlőt a lakásba, mint vidéken.

„Nagy kincsnek számít Budapesten a saját ingatlan, különösen napjainkban. Éppen ezért kisebb arányban adnak rajta túl a fővárosban, sok esetben tekintenek rá hosszútávú befektetésként és inkább bérlőt keresnek rá, mintsem vevőt” – nyilatkozta Benedikt Károly a Duna House elemzési vezetője. „Továbbá az se egyedi eset, hogy az örökös, vagy annak gyereke, unokája lakja be az adott ingatlant. Vidéken ellenben sokkal kevesebben telepednének le hosszútávon, illetve az is előfordul, hogy az utód már Budapesten él és nem költözne vissza vidékre, ráadásul az albérleti piacon se olyan kedvezőek a lehetőségek” – mondta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!