2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Egy utolsót tüntettek Orbán Viktor háza előttForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-10-01 20:13:36
Címkék: Bihari hírek
Eltemette a régi gyülekezési törvényt Orbán Viktor háza előtt a Momentum. A rendőrök éjfél után jelezték, hogy az új szabályok alapján már nem lehet politikus háza előtt demonstrálni.

Október 1-ével, tehát a mai napon lép hatályba az új gyülekezési törvény, amely számos ponton módosítja a mostani jogszabályt. Nem lehet például politikusok háza előtt tüntetni, éppen erre hegyezte ki akcióját a Momentum, amely éjfél előtt még egy utolsó tüntetést tartott Orbán Viktor háza előtt.

"A törvénymódosítással a Fidesz célja, hogy még jobban elszeparálják magukat az emberek véleményétől, és minél kevesebb lehetőséget biztosítsanak a szabad véleménynyilvánításra" - véli a Momentum. Ez ellen tiltakozva a Momentum aktivistái a törvény hatályba lépése előtt pár perccel előre nem bejelentett módon Orbán Viktor háza elé vonultak, és ott jelképesen - gyertyákkal, koszorúkkal - eltemették a régi gyülekezési törvényt.

A rendőrök éjfél után jelentek meg, a Momentum videóján látszik, hogy különösebb intézkedés nem történt, de jelezték a párt aktivistáinak, hogy az új szabályok szerint már nem tüntethetnek a kormányfő háza előtt.

Az új gyülekezési törvény megalkotása régi adósság volt, az eddig hatályban lévő jogszabály a számtalanszor módosított 1989-es volt, amely már régóta nem tudott lépést tartani az aktuális gyakorlattal. Hiszen most már interneten már bárki két perc alatt elkezdhet szervezni politikai véleménynyilvánító gyűlést.
Mikor lehet betiltani?

Ebben a cikkünkben részletesen összefoglaltuk, mit is jelent az új törvény. A legfontosabb, hogy az új szabályozás szerint akkor tilthatja meg a gyűlést, ha "a közbiztonságot vagy a közrendet közvetlenül, szükségtelen és aránytalan mértékben veszélyezteti", illetve "mások jogainak és szabadságának szükségtelen mértékű és aránytalan sérelmével jár."

A törvény kifejti, mi is veszélyeztetheti a közrendet:
1.
A közrend veszélyeztetésének minősül a diplomaták akadályozása.
2.
A közrendet zavarja az a gyűlés, amely „alkalmas arra, hogy a bíróságok működését megzavarja". Ez a kitétel nagyon hasonló az eddigi szabályozáshoz, mégis nagyobb mozgásteret biztosít a rendőrségnek, hiszen eddig csak akkor volt megtiltható a gyűlés, ha súlyosan veszélyezteti a bíróságok működését.
3.
A harmadik, közrendet sértő kitétel, hogy a tüntetés megtiltható, ha „a közlekedés rendjének sérelmével jár". Talán ez lesz a legtöbb vitát okozó rész az új gyülekezési törvényben, hiszen itt a jogalkotó a rendőrségre bízza annak mérlegelését, mikor jár akkora közlekedési sérelemmel egy tüntetés, hogy meg lehet tiltani. Eddig csak akkor lehetett megtiltani egy tüntetést, ha a közlekedés más útvonalon nem volt biztosítható.
A Facebook-poszt előtt kell a rendőrségnek szólni

A rendezvények bejelentésénél is van egy fontos változás. A tervezet szövege ezt a kötelezettséget írja elő a szervezőnek: "a gyűlést annak megtartását megelőzően legfeljebb három hónappal, és a felhívás előtt legalább 48 órával köteles bejelenteni az illetékes rendőrkapitányságnak."

Eddig három nappal a rendezvény előtt kellett bejelenteni, most viszont – mint olvashatjuk – két nappal, de a felhívás előtt kell szólni. Vagyis a rendőrségnél meg kell tenni a bejelentést, mielőtt valaki a Facebookon elkezdené hirdetni az eseményt.

A törvény szerint gyűlésnek azt kell tekinteni, amikor "legalább két ember részvételével közügyben véleménynyilvánítás céljából nyilvános összejövetelt tartanak. A gyűlés nyilvános, ha ahhoz bárki szabadon csatlakozhat." Mindez tehát nem azt jelenti, hogy ne lehetne az utcán andalogva politikáról beszélgetni. Kifejezetten arról van szó, ha valaki demonstráció céljából politizál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!