2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Maximálná az áfát az Európai ParlamentForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-10-05 22:20:26
Címkék: Bihari hírek
Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta azt a javaslatot, amely 25 százalékban maximálná az EU-ban kivethető általános forgalmi adót - olvasható az Európai Parlament honlapján.

A képviselők egész pontosan két javaslatcsomagot szavaztak meg: az egyik az Európai Bizottság javaslatcsomagja volt arra, hogy hogyan lehetne elkerülni az uniós belüli áfacsalásokat, ezek ugyanis úgy 50 milliárd euró adóbevételtől fosztják meg a tagállamokat. A másik pedig arról szólt, hogy

25 százalékban kellene maximálni áfakulcsot minden UNiós tagállamban.

Erről a témáról Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője írt jelentést az EP számára*. Ha ezt elfogadná az Európai Tanács is, az elég rosszul érintené a magyar kormányt, amelynek egyik stabil bevételi forrása a 27 százalékos áfa, ami a legmagasabb az EU-ban.  Ez a magas áfakulcs teszi többek között azt is lehetővé, hogy a kormány más adónemeket, a  munkát terhelő adókat és személyi jövedelemadót csökkentse.

Szanyi szerint viszont nagyon igazságtalan ez a rendszer, mert a magas áfával a szegényebb fogyasztók és háztartások járulnak hozzá aránytalanul a költségvetéshez, amelyek a jövedelmük arányosan nagyobb részét költik napi fogyasztási cikkekre.

Filep Ferenc pénztárgépszerelő átállít egy pénztárgépet Szegeden, a Debreceni utcai szervizben. Az áfa változása miatt 2012. február végéig kell átállítani a pénztárgépeket a 27 százalékos áfakulcsra.
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A két elfogadott javaslat emellett kialakítana egy vitarendezési eljárást kifejezetten áfaügyekre és felállítana egy rendszert, amelyen keresztül a tagállamok automatikusan értesülnének egymás áfaszabályainak változásairól. Ezektől a változtatásoktól a parlament azt reméli, hogy évente 41 milliárd euróval csökkenteni lehetne a szakadékot, ami a befizetendő és ténylegesen befizetett áfa között tátong az EU tagállamaiban.

Az Európai Bizottság javaslatait 536 igen, 19 nem és 110 tartózkodással, Szanyi Tibor áfamaximálós javaslatát 536 igen, 87 nem és 41 tartózkodással fogadta el az EP. Szanyi közleményében kiemelte, hogy mindkét javaslatot nagy többséggel szavazta meg az Európai Néppárt, a Fidesz európai pártcsaládja. A javaslatok ezután a Tanács elé kerülnek, ott születik meg róla a végső döntés. Viszont mivel a Tanácsnak egyhangúlag kell döntenie erről, így Magyarország vétózhatja a javaslatot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!