2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Dübörög a dízelháború: Berlin néhány utcájából is kitilthatják a szennyező csotrogányokatForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-10-05 23:00:57
Címkék: Bihari hírek
A berlini hatóságok kitiltanák az öregebb dízelautókat húsz fővárosi utcából, köztük néhány fő közlekedési útvonalról is – közölte az MTI a Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb) regionális közszolgálati csatorna nyomán.

Egy berlini közigazgatási bíróságon jövő kedden kezdődik az ügyben az eljárás, amelyet a DUH környezetvédelmi szervezet kezdeményezett Berlin városa ellen. A DUH a légszennyezettség szintjét kívánja csökkenteni a német fővárosban a dízelautók használatának korlátozásával. Az idei év végétől az Euro 4-es károsanyag-kibocsátási besorolásig bezárólag, 2019 szeptemberétől pedig az Euro 5-ös besorolásig bezárólag minden dízelautót kitiltanának a kijelölt útszakaszokon. A legfrissebb környezetvédelmi besorolás az Euro 6-os.

A berlini környezetvédelmi, közlekedési és klímavédelmi hivatal egy belső levegőtisztasági elemzését idézve az rbb rámutat, hogy az intézkedés közel minden hatodik berlini autóst érintené. A hivatal az értesülést nem kommentálta.

A német kormány a dízel-légszennyezés mérséklésére a napokban bemutatott intézkedési tervében arra igyekszik rávenni az autógyárakat, hogy ösztönzőkkel támogassák a tulajdonosokat a régi dízelautók újra cserélésében, illetve utólagos műszaki átalakításában.

A dízelbotrányt a Volkswagen 2015-es beismerése robbantotta ki, miszerint manipulálták az emissziós értékeket az Egyesült Államokban dízelautók károsanyag-kibocsátó tesztjén. Az ezt követő vizsgálatok derítettek fényt arra, hogy a legtöbb gyártó dízeles modelljei szintén meghaladják az előírt kibocsátási határértékeket.

A német környezetvédelmi szervezetek egy, a dízelautók belvárosi forgalomból való kitiltását a levegő tisztaságának védelmében jogosnak ítélő, az idén februárban meghozott bírósági elvi döntéstől bátorodtak fel. Frankfurtban a környezetvédelmi szervezetek közbelépésére jövő februárban életbe is lép a dízelautók belvárosi közlekedési tilalma. Hamburg városa pedig önként rendelt el közlekedési tilalmat egyes főközlekedési útvonalain az Euro 6 szabvány alatti dízelautókra.

A dízelkitiltás egyébként Európa-szerte dübörög, nemrég határozták el, hogy Brüsszel belvárosából, valamint több észak-olasz tartományból is kitiltják a korszerűtlen dízeles járműveket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!