2024. április 19. Péntek, Emma.
 
24 százalékot drágultak a budapesti lakások egy év alattForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-10-06 18:30:59
Címkék: Bihari hírek
12 százalékkal drágultak az új lakások a második negyedévben, ebben az erős kereslet mellett szerepe lehet annak, hogy a piac megkezdte a felkészülést az esetleges áfaemelésre – írja az ingatlan.com sajtóközleményében. A lakásdrágulás üteme alapján Magyarország az európai élbolyban szerepel, az idei második negyedévben átlagosan 4,3 százalékkal drágultak a lakóingatlanok az Európai Unióban – ennek több mint duplája az átlag 10,4 százalékos hazai növekedés.

A 2018 második negyedévére vonatkozó KSH-jelentésekre és a cég saját adataira támaszkodó elemzés szerint használt lakásoknál is folytatódik a drágulás, ott 10,3 százalékkal emelkedtek az árak. Elsősorban a fővárosi és vidéki nagyvárosokban látható az áremelkedés, a használt lakások piacán Budapesten és a vidéki nagyvárosokban jelentős, 18-24 százalékos volt a drágulás.

Az új lakások a múlt év közepe óta negyedévről negyedévre nagyobb mértékben drágultak, mint a használt lakások. Balogh László, az ingatlan.com szakértője azt mondta, az új lakások áremelkedése az erős kereslet és a munkaerőhiány okozta költségnövekedés mellett azzal is magyarázható, hogy a piac alkalmazkodni kezdett a mostani szabályok szerint 2019 végéig érvényben lévő kedvezményes áfa megszűnése utáni helyzethez. A folyamatos drágulás miatt ugyanis, ha 2020-tól 27 százalékra ugrik az új lakások jelenleg 5 százalékos áfája, akkor ez a több mint 20 százalékos különbség nem egyik napról a másikra jelenik majd meg az árakban.

A használt lakások piacán bekövetkezett drágulás hátterében továbbra is a nagyvárosokban látható áremelkedés áll. A fővárosi házak és lakások kínálati ára október elején 24 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a megyei jogú városokban 18 százalékos, a többi városban pedig 23 százalékos volt az éves árnövekedés. A községekben jóval mérsékeltebb, 12 százalékos drágulás volt jellemző. A jelentős áremelkedésben szerepet játszott, hogy az októbertől életbe lépett lakáshitel-piaci szigorítások miatt sokan előre hozták a vásárlást, ez pedig extra keresletet generált a piacon.

Az ingatlan.com rövid távú előrejelzése szerint az év második felében és jövőre is élénk maradhat a használt lakások piaca, Budapesten és a vidéki nagyvárosokban is magasabbak lesznek az árak az egy évvel korábbihoz képest. Az új lakások esetében a vevők közötti verseny és a lakásépítési áfa megszűnése miatt az áremelkedés a következő 1-2 évben folytatódhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!