2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Varga Mihály 300 ezer dolgozó nyugdíjast szeretneForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-10-22 14:57:48
Címkék: Bihari hírek
Varga Mihály ismét ellátogatott a Portfolio.hu Budapest Economic Forum nevű konferenciájára, hogy beszédet tartson a magyar gazdaság helyzetéről. A pénzügyminiszter "Versenyképesség és növekedés" című bevezető előadásában többek között arról beszélt, hogy merre kellene fejleszteni a magyar ipart és hogy hol vannak még tartalékok a munkaerőpiacon.  A miniszter szerint

a munkában álló nyugdíjasok mostani, mintegy 30-40 ezres számát akár tízszeresére is lehetne növelni,

mivel a munkaadóknak 2019. január elsejétől semmilyen közterhet nem kell majd fizetniük a nyugdíjasok foglalkoztatása után.  Varga azt mondta, nem irreális, hogy elérjük Csehország foglalkoztatási szintjét, ez Magyarországon azt jelentené, hogy 5 millióra nőne a munkában állók száma, azaz 500 ezer dolgozóval emelkedne a mostani mintegy 4,5 milliós dolgozói létszám.  A miniszter szerint elsősorban az idősebb generáción túl a fiatalabb korosztálynál és a szülőképes korú nőknél van lehetőség a foglalkoztatás bővítésére, de létszámtartalékot jelenthetnek a most még munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak is. Hozzátette: az országban már 80 ezerre rúg a bejelentett üres állások száma.

A miniszter arról is beszélt, hogy a versenyképesség-javulás érdekében

a különböző állami ráfordításokat tovább kell mérsékelni, akár létszámcsökkentéssel.

A magyar állam fiskális kiadásai csökkennek ugyan, de még mindig meghaladják a versenytársakét. Magyarországon az állami kiadások szerkezetén is javítani kell, a kormány elsősorban a tartalékok jobb kihasználását és az erőforrások hatékonyabb felhasználását szeretné elérni.

Varga Mihály szerint, ha gyorsan használjuk fel az uniós forrásokat, megnő annak a veszélye, hogy később más növekedési forrást kell találnunk, ezért fontos kérdés, hogyan javítható Magyarország tőkevonzó képessége. A beruházások ütemét fenn kell tartani, a mostani 25 százalék körüli beruházási ráta kell a tartós növekedéshez.

Elmondása szerint a kormány azt szeretné, ha a technológiai fejlesztéseket hozó beruházások bővülnének, ugyanakkor csökkenjen az állami beruházások dominanciája a gazdaságban. Az a cél, hogy a magas hozzáadott értékű beruházások száma nőjön, ugyanakkor szükség van az ipari termelés diverzifikációjára,

napjainkban ugyanis az autóipar uralja az ipari termelést, és ez sérülékennyé teheti hosszabb távon az országot.

Emellett el kell érni az ipar földrajzi diverzifikációjának javulását, támogatni kell azokat a beruházásokat, amelyek oda irányulnak, ahol még a közmunka uralja a foglalkoztatást.

A miniszter szerint a kiszámítható beruházási környezet nagyon fontos a beruházások idevonzása, az ország tőkevonzó képességének erősítése miatt is. Azt mondta, a befektetők szemében érzékelhetően megemelkedett a Magyarországgal szembeni bizalom, ez abban is megmutatkozik, hogy az ország CDS-felárai csökkentek, és a hozamok esése is a bizalom erősödését mutatja.

A pénzügyminiszter az eredmények közé sorolta, hogy a vállalati szektor a nettó megtakarítói pozícióból újból nettó hitelfelvevő lett. Az tekinthető normális folyamatnak, ha a cégek beruháznak - magyarázta -, de ennek előfeltételéül a kormánynak rendeznie kellett viszonyát a bankszektorral, aminek eredményeként egyebek mellett csökkent a bankadó mértéke, és nőtt a bankok hitelezési tevékenysége.

A konferencia szünetében Varga Mihály újságírói kérdésre közölte: az Európai Uniónál még 350 milliárd forintnyi, Magyarországról küldött számla vár kifizetésre. A miniszter arra számít, hogy az uniós pénzek átutalása ugyanúgy történik majd, mint a múlt évben, azaz az év vége közeledtével nő majd meg a Magyarországra utalt EU-s pénzek nagysága.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!