2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Népszava: Kifizettetnék az orvosi ellátást azzal, akinek gond van a tb-jévelForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-10-22 16:13:21
Címkék: Bihari hírek
Eddig csak az elmaradt járulékokat kellett befizetni, a jövőben viszont behajtanák az aktuális ellátás árát azokon, akiknek a kezelés pillanatában nincs rendben az egészségbiztosítása – írja a Népszava egy törvénymódosító javaslat alapján, ami állítólag a birtokukba jutott.

A lap szerint 400 ezer embert érinthet hátrányosan, ha bevezetik ezt az intézkedést. Konkrétan arról van szó, hogy akinek nincs rendben a társadalombiztosítási jogviszonya (tehát nem fizet maga után, vagy a munkahelye nem fizeti utána az ellátásra feljogosító szociális hozzájárulási adót vagy egészségügyi járulékot), annak ki kellene fizetnie az egészségügyi ellátásának az árát.

Jelenleg ez nem pont így néz ki. Amikor valaki orvoshoz megy, a rendelőben ellenőrzik a tb-számát és azt, hogy rendben van-e a jogviszonya. Ha nincs, és felvillan a piros lámpa, az orvos figyelmezteti, hogy tegye rendbe a jogviszonyát és az adóhatóság megpróbálja behajtani rajta az elmaradt járulékot, de ettől még térítésmentesen ellátják az illetőt.

Ha valóban a fentiek értelmében változik a törvény, úgy az elmaradt járulék mellett a kezelés árát is behajtanák, ami adott esetben a sokszorosát teheti ki a hiányzó hozzájárulásnak.

A lap szerint egy átlagos eset kórházi ellátásért 195 ezer forintot fizet az egészségbiztosító, de persze a betegségtől függően sokszorosára nőhet. (A sürgős, életmentő ellátások elvben alanyi jogon, ingyen járnak.) De például egy szívinfarktus kezelése 375 ezer forinttól indul.

A daganatos betegek egy adagnyi kemoterápiája tipikusan 700 ezer forint a Népszava szerint, ám ebből legalább egy tízes sorozatra van szükség. Ahhoz, hogy valaki megkaphassa a rákgyógyszerét szükség van a célzást segítő molekuláris vizsgálatra is, már az belekerülhet másfél millió forintba. Egy szülésért 68 ezer forintot fizet az egészségbiztosító.

Az eredeti cikkben nem szerepel az Emberi Erőforrások Minisztériumának kommentárja, mi most megkérdeztük a minisztériumi sajtóosztályt, meg tudják-e erősíteni, hogy valóban készül ilyen módosító javaslat. Amint reagálnak, közöljük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!