2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Manipulálják a kisgyermekeket a népszerű appokForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-01 10:59:02
Címkék: Bihari hírek
Példamutató büntetést vár a hatóságoktól egy fogyasztóvédelmi szervezet, amely a legnépszerűbb, kisgyermekeknek szánt applikációk vizsgálatakor súlyos problémákat tárt fel. Még az 5 éven alattiaknak szánt játékok és oktatási appok is tele vannak hirdetésekkel, amelyek elterelik a figyelmet a játékról, vásárlásra próbálják rávenni őket (vagy a szüleiket), és igyekeznek megszerezni a személyes adataikat.

A tévéhirdetéseket szigorúan szabályozzák, főleg azokat, amelyeknek gyermekek a célközönsége, az interneten viszont nagy szabadságot kapnak a hirdetők, illetve a gyermekeknek szánt appok fejlesztői. A szervezet 135 appot vizsgált meg iOS-en és Androidon, és ezek közt megtalálható volt az 5 év alattiaknak szánt 96 legnépszerűbb app, és egyharmaduk oktató jellegűnek volt meghirdetve.

A fizetős appok 88 százalékában, az ingyenesek 100 százalékában voltak hirdetések, bannerek, vagy appon belüli vásárlás.

Előfordultak nem gyermekeknek való hirdetések, és olyan aljas manipulációk, amelyben a játék egyik karaktere sírva próbálja rávenni a gyermeket, hogy kattintson az appon belüli vásárlásra. Kilenc appban voltak rejtett hirdetések, amikor valahová klikkelve egyszer csak egy videó futott le, vagy valamilyen virtuális ajándéknak tűnő dologról derült ki, hogy azt csak egy hirdetés megtekintése után lehet megszerezni.

Nemcsak az a fontos, hogy mennyi időt tölt a gyermek a telefonjával, hanem az is, hogy miként tölti el ezt az időt - mondják a szakértők.

Ha mindez nem lenne elég gond, a Google Play Áruházban egy korábbi tanulmány szerint több ezer olyan alkalmazás lehet, amely sérti a gyermekek védelmével kapcsolatos törvényeket. Például azzal, hogy a földrajzi koordinátákat vagy másfajta személyes adatokat gyűjt be róluk.

(BuzzFeed)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!