2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Ügyfélkapun rúgtak ki köztisztviselőketForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-07 06:10:59
Címkék: Bihari hírek
Megalázó elbocsátások zajlanak a közszféra leépítésében.

 

Volt olyan Emmi-munkatárs, aki éjfélkor, az ügyfélkapujára kapott értesítésből tudta meg, hogy megszüntették a munkaviszonyát – írja a Népszava.

Összesen mintegy 2600 embert érint a minisztériumokban és intézményeikben folyó leépítés. A lap olyan eseteket ír le, amikor például a KSH vidéki tisztviselőit Budapestre rendelték, hogy közöljék velük a kirúgásukat. Szintén a KSH-nál történt, hogy az elbocsátottak reggel már nem is tudták használni számítógépeiket, de csak órákkal később közölték velük, hogy ez azért van, mert megszűnt a munkaviszonyuk. Mások a leépítést úgy úszták meg, hogy státusz helyett megbízási szerződéssel folytathatják a munkát.

A Népszava érdeklődött a minisztériumoknál arról, hogy hány embert bocsátottak el az egyes hivatalokban, de sehol sem kaptak választ.

A szabálytalan kirúgásoknak komoly jogi következményei lehetnek. A 2011-es, közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény ugyanis előírja a szabályszerű tájékoztatást, sőt a szakszervezeti egyeztetést is elbocsátás előtt. Ennek alapján a kirúgottak munkaügyi pert indíthatnak a minisztériumok ellen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!