2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nem bízunk a védõoltásokbanForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-08 13:22:41
Nem bíznak eléggé a védõoltásokban az emberek, ezt mutatta meg a H1N1 járvány. A szakemberek szerint viszont komoly egészségügyi kockázata is lehet, ha megkérdõjelezik az oltások fontosságát, ...

hiszen régen eltûnt betegségek térhetnek vissza. A Semmelweis Egyetem kampányfilmekkel változtatna a kedvezõtlen megítélésen.

Van olyan, aki nem tudja, mi a diftéria, mert Magyarországon már nincs. A Semmelweis Egyetem pályázatán olyan kampányfilmek nyertek, amelyek a védõoltások fontosságáról szólnak, itt úgy látják, az emberek nem bíznak eléggé a védõoltásokban.

„Nem szabad azt megengednünk, hogy az a védõoltásrendszer, amelyik egyre fejlõdik és Magyarországon tényleg világelsõ, az a bizalmi válság miatt esetleg ne mûködjön, és újra jöjjenek régi betegségek” – mondta Németh Erzsébet, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének adjunktusa.

3 millió 400 ezer ember kapta meg a H1N1 elleni oltást. A fertõzésnek 130 halálos áldozata volt, õket nem oltották be. A szakemberek szerint ez a járvány megmutatta, hogy népszerûsíteni kell a védõoltásokat. A legtöbben azt sem nem tudják, hogy mi ellen védettek.

„Az a problémája a megítélésnek, hogy az eredményeket nem látjuk, ez egy olyan beavatkozás, aminek az eredménye az, hogy elmaradnak súlyos járványok, nem betegszik meg senki diftériában, ezt nem lehet látni” – mondta Dr. Vokó Zoltán, az ELTE Egészségtudományi Kutatóközpontjának docense.

Azt viszont látni, hogy a nem kötelezõ, csak ajánlott oltásokat jóval kevesebben kapják meg. Igaz, ezekért fizetni kell, nem is keveset. A csecsemõknek nagyon javasolt rota vírus elleni vakcina 18 ezer forintba kerül, de ha valaki minden ajánlott védõoltást megkap, az összesen meghaladhatja a 100 ezer forintot is. Sokan azért vannak mégis beoltva ezekkel, mert több tucat önkormányzat néhány védõoltást ingyen biztosít a területén élõknek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!