2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Tízből négy hallgató nem képes diplomát szerezni a műszaki képzésbenForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-08 21:37:05
Címkék: Bihari hírek
Nagyon magas a lemorzsolódási arány a kormány által fontosnak tartott műszaki képzéseken, tízből négy hallgató mindenféle „papír”, diploma és abszolutórium nélkül távozott az egyetemről, írja az Eduline a Felsőoktatási Pályakövetés 2016 adatait feldolgozó friss elemzés alapján.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

 

A kutatók a 2010-ben kezdő évfolyam felsőoktatási útját követték öt éven keresztül. A műszaki képzési területen a hallgatók 39,6 százaléka morzsolódott le, 18 százalékuk még mindig nem fejezte be a tanulmányait vagy más képzésre váltott át.

 

Ötéves időtávlatban az esti és levelező tagozatosok körében 54 százalék volt a lemorzsolódás. Ugyanígy legalább minden második, fizetős képzésre jelentkező hallgató végül nem szerzett diplomát ezen a területen. 

A lemorzsolódásnak több oka van. Vannak, akiket rossz tanulmányi eredményük miatt önköltséges képzésre sorolnak át, de nem tudják fizetni a tandíjat. Mások a megengedettnél többször futnak neki a javító- és ismétlővizsgáknak, fizetési hátralékuk van vagy fegyelmi határozattal zárják ki őket az egyetemről. Vannak olyan hallgatók is, akik tanulmányaik lezárása előtt otthagyják az egyetemet vagy a megengedettnél hosszabb ideig szüneteltetik a tanulmányaikat. 

A többi képzési területen sem sokkal jobbak az arányok. Az egyéb szakokon a 2010-ben felvetteknek összességében 53,5 százaléka fejezte be sikeresen a tanulmányait 2015-ig, 33,6 százalékuk lemorzsolódott, 13 százalékuk szakot váltott és öt éven belül nem szerzett diplomát.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!