2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Öt évig még maradhat a kedvezményes lakásáfa, de nem minden ingatlanraForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-08 22:05:21
Címkék: Bihari hírek
Az építési engedéllyel rendelkező ingatlanokra 2023-ig kedvezményes marad a lakásáfa – jelentette be Varga Mihály.

 

A kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek – jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter közölte, a javaslatot a héten nyújtják be az Országgyűlésnek.

Főszabály szerint a kedvezményes adókulcs jövő év végéig van hatályban, ami azt jelenti, hogy 2019. december 31-ig minden – a törvényi feltételeknek megfelelő – új építésű lakóingatlan azaz (300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás) értékesítése után a legalacsonyabb mértékű, 5 százalékos áfát számítják fel.

2019. december 31-ét követően azoknál az új lakóingatlanoknál is alkalmazható az öt százalékos mértékű áfa, amelyek építésére 2018. november elsején már volt végleges építési engedély, vagy – a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében – az építését addig bejelentették. A kedvezményes adómérték ebben az esetben is csak akkor alkalmazható, ha legkésőbb 2023. december 31-én eladják az új lakást.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, a legalacsonyabb mértékű, ötszázalékos lakásáfa még öt éven keresztül alkalmazható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!