2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Minden tizedik magyar gyerek külföldön születikForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-11 17:57:07
Címkék: Bihari hírek
A magyar statisztikán egy egyszerű trükkel gyorsan lehetne javítani - derül ki a HVG eheti számából.

 

Bár széles körben elterjedt, nem igaz, hogy már minden hatodik magyar gyerek külföldön születik - idézi a HVG Ténytára a most megjelent Demográfiai Portré 2018 című kötet egyik tanulmányát. A kivándorolt magyarok 78 százaléka Németországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Hollandiában él, ezekben az országokban 2000-2016 között 41 ezer magyar gyerek született - legalább az egyik szülő magyar volt - , 2015-ben pedig 5,5 ezer.

Ez a szám a hazai születésekhez viszonyítva 6 százaléknak felel meg. Az összes európai és azon kívüli államban világra jött magyar gyerek becsült száma alapján azonban úgy tűnik, hogy legalább minden tizedik magyar újszülöttnek valóban az itthonról kivándorolt családok adnak ez idő szerint külföldön életet - írja a HVG az eheti számában.

Térképre vittük az egyes európai országokban élő regisztrált magyar állampolgárok számát is, ezek 2017-es adatok (bár a nem hivatalos becslések szerint az Egyesült Királyságban ténylegesen mintegy 200 ezer magyar állampolgár él):

 

A kép forrása: Gödri Irén: Nemzetközi vándorlás (Demográfiai Portré 2018)

A magyar születési statisztikán egy apró trükkel lehetne javítani, a pro és kontra érveket a lapban olvashatják.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!