2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Állítólag jövő héten meglehet a Brexit-megállapodásForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-11 18:22:04
Címkék: Bihari hírek
Azért ezt kezeljük fenntartással.

 

A végső simításokat végzik a brit és az uniós tárgyalók a Brexitről szóló megállapodáson, és akár már a jövő héten megszülethet a megegyezés – értesült a Financial Times. A lap a brüsszeli EU-nagykövetek péntek esti tanácskozásán elhangzottakat idézve azonban azt is megjegyzi: két területen még mindig megmaradtak a nézetkülönbségek.

Theresa May és környezete az elmúlt hetekben többször világossá tette, hogy a megállapodás 95 százalékban megvan, sőt a Bloomberg a héten arról írt, hogy egy 300 oldalas dokumentum formájában létezik is.

Csakhogy ott van a fennmaradó 5 százalék, amely igazából két kérdést jelent a Financial Times szerint:
- a halászati jogok
- hogyan zárják le az ír-északír határ átjárhatósága érdekében elfogadandó átmeneti állapotot.

Utóbbi ügynél három lehetséges megoldás közül kellene dönteni. Az egyik egy újabb megállapodás, a másik a Brexit utáni – elvileg 2020 végéig tartó – átmeneti időszak meghosszabbítása, a harmadik pedig egy új „backstop” terv, amely egy egységes vámunió lenne a brit szigetek egészére.

A diplomaták óvatos optimizmusát beárnyékolja, hogy a brit kormányon belül még mindig nincs egyetértés a kérdésben. Pénteken lemondott Jo Johnson közlekedésügyi államtitkár, aki ugyan bátyjával, Boris Johnsonnal ellentétben nem támogatja a Brexitet, abban azonban egyetért a kormányból még júliusban távozó bátyjával, hogy a kilépés feltételrendszere már igen távol került attól, ahogy a Brexitet elképzelték.

 

(Financial Times)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!