2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Idén sem igazán tartják be a munkavédelmi szabályokatForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-11 19:42:24
Címkék: Bihari hírek
A Pénzügyminisztérium munkavédelmi főosztálya jelentésében arról számolt be, hogy alig volt tapasztalható javulás a munkavédelmi szabályok betartásában az idén – írja az MTI.

Az első háromnegyed évben az ellenőrzött munkáltatók 74,3 százalékánál találtak szabálytalanságot, ami csupán 2,6 százalékpontos javulás az előző év azonos időszakához képest. Az ellenőrök 267 esetben, összesen 85,59 millió forint bírságot szabtak ki az év első kilenc hónapjában.

Az egészséget nem veszélyeztető és a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzésénél az ellenőrzött dolgozók 66 százalékánál tapasztaltak szabálytalanságot, ami szinte teljesen megegyezik az előző évi adatokkal. A szabálytalan körülmények között foglalkoztatott munkavállalók 28,6 százalékának kellett súlyos szabálytalanságok mellett dolgoznia.

Az ellenőrzések elsősorban az építőipar, a feldolgozóipar, a mezőgazdaság és a gépipar területére irányultak, ahol a munkavállalók egészsége, biztonsága gyakrabban kerül veszélybe, és az esetek is súlyosabbak. Az összes intézkedés 54,3 százaléka munkavédelmi, 34,5 százaléka munkabiztonsági, 11,2 százaléka pedig munkaegészségügyi intézkedés volt.

A jelentés szerint a munkáltatói mulasztások
■10,3 százaléka a nem megfelelő munkaeszközök biztosításából,
■9,5 százalékuk pedig villamosbiztonsági hiányosságokból adódott,
■emellett az esetek 6,6 százalékában kellett intézkedniük az ellenőröknek be- és leesési veszélyből,
■6 százalékban pedig a veszélyes anyagok alkalmazásából eredő kockázatok becslésével, értékelésével kapcsolatos szabályok megszegése miatt tették ugyanezt.

Az év első kilenc hónapjában a munkavédelmi hatóság 27 esetben szabott ki eljárási bírságot és 75 esetben közigazgatási bírságot, 2,18 millió forint, illetve 1,986 millió forint értékben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!