2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A NAV és a rendőrség is tudni fogja, hol wellnessezik éppenForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-11 20:00:24
Címkék: Bihari hírek
Hatalmas adatbázist épít a kormány a 2019-től induló Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központtal. A szálláshelyeket arra kötelezik, hogy minden vendég adatait rögzítsék benne.

 

Naprakész információi lesznek a hazai szálláshelyek forgalmáról a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) ha az Országgyűlés megszavazza azt a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Rogán Antal kabinetminiszter által benyújtott törvénymódosítást.

Eszerint 2019. januártól elindulhat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) tesztüzeme, első körben néhány, önként jelentkező szálloda csatlakozik rá a digitális adatszolgáltató rendszerre. A tervek szerint 2019. júliustól már minden kereskedelmi szálláshelynek kötelező lesz regisztrálnia, ahol legalább 8 szoba és 16 férőhely van.

A jogszabály indoklása szerint "a soha korábban rendelkezésre álló valós fogyasztási adatok fogják lehetővé tenni, hogy a régió más országainak eredményeivel könnyen összevethető statisztikák szülessenek".

A szoftvert – melyre 2 milliárd forintot költöttek – az MTÜ ingyen adja az összes érintett szálláshelynek. A közbeszerzést a Sagemcom Magyarország Kft. nyerte meg júniusban úgy, hogy 4 ajánlat érkezett, de ezek közül 3 érvénytelen lett. A Sagecom évek óta sikeresen szerepel az állami cégek közbeszerzésein, tavaly például ők telepítették a hazai étel- és italautomatákba az adóhatósághoz való bekötéshez szükséges automatafelügyeleti egységeket (3,9 milliárd forint).

A jogszabály a gyakorlatban úgy fest, hogy az adott szálláshelynek a vendég nevét, születési idejét és úti okmányának adatait egy központi tárhelyen is rögzítenie kell. Ehhez az önkormányzatok, a NAV, a rendőrség, az idegenrendészet és a KSH is hozzáférhet.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint ez a gyakorlat kifehérítheti az ágazatot, és csökkenek a vállalkozások adminisztrációs terhei.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!