2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A magyarok többsége embertelennek tartja a hajléktalantörvénytForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-14 21:00:07
Címkék: Bihari hírek
Az Index és a Závech Research közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a többség nem tartja bűnözőnek ezeket az embereket, és túl kegyetlennek találja az októberben életbe lépett hajléktalantörvényt.

 

A hajléktalanok hazai megítéléséről készített közvélemény-kutatást az Index és a Závecz Research. Arra keresték a választ, hogy a magyarok mit gondolnak a hajléktalanokról, arról, hogy ezek az emberek miért vannak az utcán, és hogy bűn-e hajléktalannak lenni. A válaszadók nagy része nem ért egyet az októberben életbe lépett jogszabállyal, de sokukat mégis zavarja a hajléktalanok látványa.

A válaszadók jelentős többsége – 70 százaléka – vélte úgy, hogy nem kellene kriminalizálni ezeket az embereket, ugyanis nem bűnözők, hanem elesettek, akik segítségre szorulnak. Sokan gondolják, hogy az életvitelszerű hajléktalansággal kezdeni kell valamit, de túl embertelennek tartják a kormány megoldását.

Mindemellett a magyarok viszonyulása a hajléktalanság kérdéséhez erősen ambivalens: az adatok szerint bár vannak a hajléktalanság társadalmi jelenségével kapcsolatban érzékeny, elfogadó hozzáállású magyarok, de még mindig többen vannak azok, akik nem szeretik látni a hajléktalan embereket. A megkérdezettek 62 százaléka egyetért azzal, hogy mindenki kerülhet ilyen helyzetbe, viszont 11 százalék gondolja úgy, hogy a hajléktalan kizárólag maga tehet arról, hogy ilyen helyzetbe került.

Kiderült, hogy a Fidesz szavazói a többieknél elutasítóbbak a hajléktalanokkal szemben, a nőket, a felsőfokú végzettségűeket és a budapestieket pedig az átlagosnál jobban zavarja ezeknek az embereknek a látványa. A megoldást a válaszadók a célzott munkaprogramokban és a hajléktalanszállók fejlesztésében látják, 91 százalék szerint olyan programok kellenének, amik kifejezetten hajléktalanoknak segítenek munkát találni, 82 százalék szerint pedig több férőhely kellene a szállókon. 80 százalékban pedig egyetértenek azzal is, hogy a hajléktalanszállók nyugodt, emberhez méltó életet biztosítanak a hajléktalan embereknek.

A hajléktalantörvény október 15-én lépett hatályba, ennek értelmében ekkortól bűn az utcán élni. A hatóságok háromszor figyelmeztetik azt, aki életvitelszerűen tartózkodik az utcán, negyedjére már nincs kegyelem: szabálysértési eljárás indul az illető ellen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!