2024. április 24. Szerda, György.
 
A második évben vérzik el a legtöbb vállalkozásForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-15 06:52:26
Címkék: Bihari hírek
Hozzávetőleg félmillió aktív társas vállalkozás működik ma Magyarországon. Számuk az utóbbi időben évente úgy tízezerrel csökkent, és kilátásaik is változatosak közép- és hosszú távon: háromnegyedük látja meg az ötödik gyertyát a tortán, és csak minden második éli meg közülük a tíz évet.

 

Tavaly év végén kb. 1,7 millió hazai vállalkozást tartottak nyilván Magyarországon. Számuk, azon belül is elsősorban az önálló, egyéni vállalkozásoké rendre leköveti a gazdaság állapotát. Az egyéni vállalkozások száma az elmúlt évben például erősen bővült, az újonnan indulók jövője azonban számos tényezőtől függ.

Jellemzően háromféle kihívással küzdenek a kisvállalkozások a működésük második évében. Első esetben elfogy alóluk a piac, vagy elhasználódik az ötletük, a szolgáltatásuk. Ez leginkább egy rövid távú trendre felülő cég esetén fordul elő, amikor a vevők hamar megunják a terméket. Ebből még tovább lehet lendülni, ha talál a vállalkozó egy új értékesítenivalót, ami azonban általában forrásigényes.

A második eset, mikor az üzlet kezd komollyá válni, akár önmagában biztosítaná a vállalkozó megélhetését. Sok vállalkozás ugyanis mellékesként, hobbiprojektként indul, és csak egy idő után válik fő pénzkereseti forrássá. Ez azonban a vállalkozó teljes munkaidejének felhasználása mellett – ami igen nagy döntés, tekintve, hogy fel kell hozzá adni a korábbi biztos pénzkereseti lehetőséget – gyakran friss tőke bevonását is igényli.

A harmadik kihívás szintén az éretté válással és a növekedéssel kapcsolatos, ez a szintlépés. A volumenbeli váltást általában a piac kényszeríti ki. Ilyen, mikor az ismertté válással hirtelen megugrik kereslet, beindul az export, vagy akár a konkurencia felfigyel és beszáll a piacra, a vállalkozás pedig fejlesztési kényszerbe kerül termék, humán erőforrás és a működés optimalizálás tekintetében egyaránt. Egy átlagos életgörbéjű cég esetében mindegyik kihívás megjelenik szoros egymásutánban. A problémát az okozza, ha egy időben jönnek, általában a második év derekán – mondja a Sberbank mikrovállalati szegmensének vezetője, Takács Nikoletta.

Sokuknak nincsenek nagy értékű gépeik, ingatlanuk, ezért tárgyi fedezet nélküli hitellehetőséget keresnek, pár százezertől néhány millió forintos nagyságrendig, pár éves futamidővel. A bankok hasonló kínálatában többnyire a kritériumok is azonosak, jellemzően az első lezárt pénzügyi évet követően lehet folyamodni egy legfeljebb tízmillió forintos vállalkozói kölcsönért.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!