2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ötmilliárd forintos beruházást adtak át DebrecenbenForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-16 06:50:02
Címkék: Bihari hírek
Felavatták a Teva gyógyszeripari társaság új alapanyaggyártó egységét Debrecenben. A létesítmény a vállalat mintegy ötmilliárd forintos beruházásában valósult meg - írja közleményében a vállalat.

A Teva Gyógyszergyár Zrt. Debrecen és környéke egyik legjelentősebb munkáltatójaForrás: MTI/Oláh Tibor

 

Az átadáson ott volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Papp László, Debrecen főpolgármestere, Kósa Lajos, országgyűlési képviselő, Luca Astarita, a Teva globális gyártásért felelős alelnöke és Mile Attila, a Teva magyarországi alapanyaggyártásért felelős igazgatója Debrecenben.

 

A gyógyszeripar a 21. század meghatározó iparága, amely a magyar gazdaság dimenzióváltása szempontjából kifejezetten fontos szerepet játszik.

Tekintettel arra, hogy az egyik záloga a magyar gazdaság sikeres átalakulásának egy termelésorientált gazdaságból egy kutatás és fejlesztés által vezért gazdasággá. Most egy olyan, 5 milliárd forintos beruházásról beszélünk, amely egy új hatóanyaggyártó üzem létrehozását jelenti itt Debrecenben. A Teva, a világ első számú generikus gyógyszergyártó vállalataként a legmodernebb technológiát hozta ide" – emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter köszöntőjében.

Debrecen a Teva egyik legfontosabb gyártási és K+F központja mind a hatóanyagok, mind pedig a szilárd gyógyszerkészítmények (tabletta, drazsé, kapszula) tekintetében.

Ennek megfelelően a gyógyszeripari cég folyamatosan törekszik e stratégiai fontosságú telephelyének fejlesztésére.

Debrecennek meghatározó részesedése van a Teva globális termelési volumenéből mind a hatóanyag, mind pedig a késztermékek tekintetében. A Teva a hazai igényeken túl külföldi piacokra is szállít, így a betegek többek között Európa számos országában, az USA-ban, Japánban és Indiában is elérhetik az itt előállított termékeket" – mondta Luca Astarita, a Teva globális gyártásért felelős vezetője.

 

Átadták a Teva gyárának ötmilliárd forintból megvalósult bővítését DebrecenbenForrás: all rights reserved/Norbert Porcio

A mintegy 1500 négyzetméteres új üzem építési munkálatai 2017 januárjában kezdődtek, amelynek debreceni megvalósítása mellett döntő érv volt a telephelyen elérhető egyedülálló eszközpark és tudás. A Caspofungin – amely a súlyos, szisztémás (a szervezet több pontján fellelhető) gombás megbetegedések terápiájában használt hatóanyag – gyártására alkalmas üzem a gyógyszeriparban jelenleg elérhető legmodernebb technológia megoldásokat alkalmazza.

A Teva Debrecen és környéke egyik legjelentősebb munkaadója, 25 éve van jelen a településen. Az új, Caspofungin előállítására alkalmas gyáregységen kívül a Teva nemrégiben adta át – közel 1,7 milliárd forintos beruházás keretében megvalósuló – új készgyógyszergyártó sorát is, amely évente akár 800 ezer darabos kapacitással is bővítheti a jelenlegi gyártási volument.

 

Az új gyártósor kulcsfontosságú készítmények gyártására is alkalmasForrás: Kiss Lorant

A gyártósor beszerzésére a mintegy 10 százalékos kapacitásbővítésen túl a nagy hatáserősségű gyógyszeralapanyag-gyártás miatt is szükség volt.

A beruházásoknak köszönhetően a Teva, a világ első számú generikusgyógyszer-gyártójaként, illetve a térség egyik legjelentősebb ipari és gazdasági szereplőjeként, tovább erősítette pozícióját mind a hazai, mind pedig a nemzetközi betegellátásban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!