2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Munkaerőhiány és növekvő termékadó miatt drágulhatnak az édességekForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-16 17:12:27
Címkék: Bihari hírek
Majdnem egymillió magyar vallja magát nassolásfüggőnek, de összességében kevesebb cukrot fogyasztunk az európai átlagnál. Kérdés, megvesszük-e az édességeket jövőre is, ha 20 százalékkal emelkedik az ár.

 

A 2013-as 177 milliárd forintos forgalomról tavaly 207 milliárdot értek el a hazai édességgyártók a Nemzeti Cégtár adatai szerint, és a trend várhatóan folytatódik – írta a Világgazdaság. Csaknem egymillió magyar vallja magát nassolásfüggőnek, de az elmúlt években a fogyasztók egyre inkább a minőségi termékeket, pl. a magas kakaótartalmú csokoládét, a fehérjeszeleteket vagy a mentes termékeket keresik.

Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára szerint ez a tendencia fennmarad a következő években is. Az egyes termékkategóriákon belül ráadásul további diverzifikáció is előfordul; például a gumicukor népszerűsége például nő, a kemény cukorkáké nem. „Nagy érvágás volt az iparágnak a népegészségügyi termékadó 2011-es bevezetése, ami minden pénzügyi mutatóban erős visszaesést okozott. Csak lassan tud kilábalni a szektor” – mondta Intődy.

Ez az adónem jövőre átlagosan 20 százalékkal nő, így megszűnik a lehetőség, hogy a cégek az adójuk egy részéből egészségfejlesztő programokat szervezzenek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!