2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Egyre több magyar számít szegénynek, pedig dolgozikForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-16 17:45:21
Címkék: Bihari hírek
Az EU-ban csak Luxemburgban rosszabb a helyzet.

 

Az Eurostat legfrissebb, dolgozói szegénységről szóló statisztikája szerint 2017-ben a 18 éven felüli foglalkoztatottak 10,3 százaléka számított a rendszeres munkavégzés ellenére is szegénynek, vagyis 442 ezer magyar. A mutató 2016-hoz képest 0,6 százalékponttal növekedett, ami a második legnagyobb a tagállamok sorában. Ennél jobban csak Luxemburgban romlott a helyzet, 1,7 százalékpontos volt a növekedés – írja az mfor.hu.

Ha 2010-hez képest nézzük a változást, még aggasztóbb a kép: 4,9 százalékponttal nőtt a dolgozói szegénység aránya Magyarországon.

A visegrádi országok 2010 óta rajtunk kívül csak Szlovákiában emelkedett a dolgozói szegénység, ám ennek mértéke szinte marginális, 0,6 százalékpontos. A cseheknél 0,2, a lengyeleknél pedig 1,5 százalékponttal csökkent a dolgozói szegénység mértéke.

A rendszeres munkavégzés ellenére akkor számít szegénynek egy dolgozó, ha juttatása nem éri el a mediánbér 60 százalékát. Az Eurostat ugyanakkor figyelembe veszi a számításkor a szociális juttatásokat is, tehát az nem tekinthető szegénynek, ha az amúgy alacsony jövedelmét az állam különféle támogatásokkal kiegészíti, így a medián 60 százaléka fölé húzza. Az érintettséget egyébként az időszakos munkavégzés és a részmunkaidős foglalkoztatás tudja fokozni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!