2024. április 24. Szerda, György.
 
Nyolcezer állami ösztöndíjasból csinált fizetős hallgatót a kormányForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-18 16:49:34
Címkék: Bihari hírek
Már eddig is több ezer hallgató bukta el állami ösztöndíjas helyét a magyar felsőoktatásban, de a kormány tovább szigorít.

 

„Másfél éve módosult a törvény és a kapcsolódó kormányrendelet, az egy tanéves türelmi idő után a 2018-as júliusi átsorolási időszakban alkalmazták először. A hallgatóknak egy helyett két, az eddiginél szigorúbb feltételt kell ahhoz teljesíteniük, hogy ne sorolják át őket önköltséges képzési formára” – mondta a szigorításról az Eduline-nak Vámosi Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökhelyettese.

Az oktatási szakportál hozzáteszi: a HÖOK az intézményektől kapott információk alapján úgy számol, körülbelül nyolcezren veszítették el idén nyáron a tandíjmentes helyet, „van olyan egyetem, ahol legalább háromszorosára emelkedett az átsorolt hallgatók száma”.

Akik állami ösztöndíjas képzésre kerültek be a felvétel után, eddig is figyelniük kellett, ne sorolják át őket költségtérítéses képzésre. Ha az utolsó két aktív félévükben legalább 36 kreditet szereztek vagy elértek egy bizonyos tanulmányi átlagot, megtarthatták tandíjmentes helyüket. De a mostani szigorítás miatt mindkét feltételnek teljesülnie kell, ha valaki állami ösztöndíjas szeretne maradni: akkor is átsorolhatják fizetősre, ha a tanulmányi eredményével nincs probléma, de a kreditszámával igen, vagy elegendő kreditet szerzett, de nem érte el a meghatározott tanulmányi átlagot.

Az Eduline azt írja, a minimumátlagot már nem az intézmények, hanem egy kormányrendelet határozza meg, képzési területenként: a bölcsészeknek, a művészeti, sport- vagy tanári szakosoknak jobb jegyeket kell szerezniük, mint például a gazdasági, természettudományi vagy éppen orvosi képzésen tanulóknak.

A feltételek pedig szigorodni fognak. Jelenleg a bölcsészeknek, a művészeti, a sport-, a pedagógus-, a társadalomtudományi vagy művészetközvetítési szakosoknak legalább 3,0-s átlagot kell elérniük, jövőre már 3,25-re, két év múlva pedig 3,5-re emelkedik a minimumátlag. A leendő jogászoknak, informatikusoknak, mérnököknek idén még legalább 2,75-ös átlagot kell szerezniük, ha továbbra is állami ösztöndíjasként szeretnének tanulni, jövőre azonban már 3,00 lesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!