2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Egyre nehezebb az egyetemisták dolga, hogy ki tudják fizetni az albérletüketForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-18 17:40:05
Címkék: Bihari hírek
Drágulnak az albérletek, és kevés a kollégiumi férőhely. Majdnem a felére csökkent 2005 óta a Budapesten tanuló vidékiek aránya – mutatta be a Habitat for Humanity.

 

Egyre több egyetemista küzd lakhatási problémákkal, annyira drágák az albérletek, és olyan kevés a kollégiumi férőhely. Emiatt sürgős kormányzati beavatkozásra van szükség, különben egyre szélesebb rétegek számára lesz elérhetetlen az albérletpiac és ezáltal a felsőoktatás is – állapították meg ingatlanjogi és közgazdász szakértők a Habitat for Humanity Magyarország és a Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

Az albérletárak mértéktelen növekedése és a szektor nem megfelelő szabályozása közel egymillió magyar embert érint – írja a Habitat for Humanity. Az egyetemisták csoportja különösen kitett a problémának, hiszen az elmúlt öt évben Budapesten kétszeresére, míg a többi egyetemi nagyvárosban 50 százalékkal nőttek az albérletárak. Mindeközben nincs elég kollégiumi férőhely, tavaly négyszeres volt a túljelentkezés.

Azoknak, akik kiszorulnak a kollégiumi férőhelyekről, gyakran teljes vagy részmunkaidős állást kell vállalniuk. Míg 2005-ben még a teljes magyar népesség 4,2 százaléka, 2016-ban már csak 2,9 százaléka járt felsőfokú képzésre. A Budapesten tanuló vidékről származó hallgatók aránya is nagy mértékben esett: 2005 és 2014 között 31,8 százalékról 18,5 százalékra csökkent.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!