2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Egy éven belül a duplájára, 250 milliárdosra nő Mészáros tőzsdei óriásaForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-18 18:04:58
Címkék: Bihari hírek
Lezárul az OPUS GLOBAL Nyrt.-nél idén februárban bejelentett tőkeemelés: a Mészáros Építőipari Holding Zrt. 51 százalékos üzletrészének apportjával, valamint a Mátrai Erőművet tulajdonló Kft. 55 százalékos tulajdonának megvásárlásával több, mint 200 milliárd forinttal nő az OPUS Global saját tőkéje – adta hírül a cég pénteken.

A Mészáros-birodalom tőzsdei cégének igazgatósága a most bejelentett tranzakciók részeként döntött arról is, hogy a Mátrai Erőmű többségi részesedésének megszerzését a Mediaworks Hungaryt is magába foglaló Opus Press Zrt. értékesítésével finanszírozza. A médiacsoportot a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. vásárolja meg a (tetemes összeget kitevő) nettó kötelezettségeken felül 7,4 milliárd forintért, illetve a csoport követeléseit további 2,5 milliárd forintért. Az adásvételi ügyleteken az OPUS közel 3 milliárd forintos profitot realizál.

Opus Global steps up from the Standard to the Premium category! The company has the 7th largest weight in the BUX index. #marketopen pic.twitter.com/1PyxQsBvPN — BudapeStockExchange (@bud_exchange) 2017. október 9.

Az OPUS igazgatósága csütörtöki döntésével hozzájárult ahhoz is, hogy az apportszerződés részeként a Konzum PE Magántőkealap a Kall Ingredients Kft. felé fennálló 4,36 milliárd forintos követelésével tőkét emeljen a tőzsdei társaságban. Az OPUS a tranzakció ellenértékét 9.314.820 darab új részvények zártkörű forgalomba helyezésével fedezi, melynek kibocsátási értékét az igazgatóság a szerdai záróárfolyamon, 469 forintban határozta meg.

A cég menedzsmentjének saját várakozásait túlszárnyalja az elmúlt 9 hónap teljesítménye, a közlemény szerint az OPUS Global Nyrt. saját tőkéje akár 250 milliárd forint fölé növekedhet.

A tranzakciók februári bejelentésekor még csak 110-120 milliárdos növekedést tervezett az igazgatóság.

A következő lépés a két nagy tőzsdei Mészáros-cég összeolvasztása: a KONZUM Nyrt. beolvad az OPUS GLOBAL Nyrt.-be. Az egyesülési folyamat elindításáról a két társaság december 3-i rendkívüli közgyűlésein határozhatnak a részvényesek. A nagy átszervezés célja vélhetően az, hogy könnyebben tudjon külpiacokra lépni az így létrejövő társaság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!