2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Most van szezonja, itt vannak a házi pálinkafőzés szabályaiForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-18 18:44:19
Címkék: Bihari hírek
Ezeket kövesse, és nem lesz baj.

 

A Privátbankár.hu összeszedte az otthoni párlatfőzés szabályait azután, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei egy Borsod megyei családi ház garázsában több mint 350 liter illegálisan előállított párlatot, pálinkafőzéshez használt desztilláló berendezéseket foglaltak le. A tulajdonos bár elismerte, a berendezéseket ő maga gyártotta, de működtetésére nem kért engedélyt. Azt állította, hogy saját használatra főzte le a több mint 350 liter pálinkát.

A magán- és bérfőzésre vonatkozó szabályok 2015. január elején változtak meg. A főbb szabályok ezek:
- házilag a magánfőző évente legfeljebb 86 liter (42 fokos) mennyiségű párlatot állíthat elő,
- a magánfőzéshez való jogot minimum 5 darab párlatadójeggyel (700 forint/darab) válthatja meg a magánfőző,
- a magánfőzött párlatot kizárólag az előállító, családtagjai vagy vendégei fogyaszthatják, azt értékesíteni nem lehet,
- a párlatadójegy a magánfőzőt 1 párlat előállítására jogosítja,
- a magánfőző egy évben legfeljebb 86 darab párlatadójegyet szerezhet be, és legfeljebb ennek megfelelő mennyiségű párlatot állíthat elő,
- ha a magánfőző több párlatot állít elő, akkor az adott év végig be kell szereznie a többletmennyiség utáni párlatadójegyeket a vámhatóságtól,
- ezen túl a párlat előállításához használt desztillálóberendezését a helyileg illetékes önkormányzat adócsoportjához is be kell jelenteni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!