2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A meleg miatt drágul az áramForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-19 05:58:51
Címkék: Bihari hírek
Alacsony a folyók vízszintje, többe kerül az áram előállítása.

 

A Napi.hu szúrta ki a Bloomberg írását, amely szerint idén nem a fagyok közeledése, hanem a száraz időjárás okoz fejfájást az európai földgáz- és áramkereskedőknek.

A gond az, hogy a hosszan tartó szárazság miatt - akárcsak a nyáron - ismét visszaesett a folyók vízhozama, ami komoly nehézségeket okoz az atomerőműveknek és a hagyományos széntüzelésű erőműveknek is. Európa ugyanazzal a csapással néz szembe, mint júliusban: a nukleáris reaktorok hűtéséhez nincs elég víz a folyókban, illetve az alacsony vízállás miatt nem tudnak annyi szenet szállítani a szénerőművekbe, amennyit máskor.

Ugyanakkor a szakértők arra is felhívják az energiakereskedők figyelmét, hogy a folyók vízszintje gyorsan helyreállhat. Például 2015-ben tíz nap alatt két méterrel ugrott meg a közép-európai vízi utak vízszintje - emlékeztet Diego Marquina, a Bloomberg energiapari elemzője. A folyók vízhiánya jelenleg a legnagyobb kockázati tényező az árampiacon, ám senki sem tudja megmondani, meddig marad ez így. Németország rákényszerülhet arra is, hogy beindítson néhány tartalékban tartott gáz- és szénerőművet.

Eközben az Európa északi régiójában működő vízi erőművek még nem tértek magukhoz a nyári szárazság után. November közepéig 6,2 terawattórával kevesebb elektromos energiát állítottak elő, mint szoktak, ami néhány hét alatt tíz terawattórára mehet fel - derült ki a Wattsight adataiból.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!