2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Sok egyéni vállalkozót érhet kínos meglepetés az év végén, ha nem figyelmesForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-19 06:24:04
Címkék: Bihari hírek
Ahogy közeledik az év vége, a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozóknak arra is kell figyelniük, hogy mikor jár le a tevékenység szüneteltetésére nyitva álló határidő. Ennek a tudnivalóit mutatta be az Adózóna.

 

Aki az egyéni vállalkozói tevékenységét 2014. január 1-jétől folyamatosan szüneteltette, és nem kezdi el folytatni 2019. január 1-je előtt, annak az egyéni vállalkozói jogállása 2018. december 31-én megszűnik. Ugyanez a szabály fog vonatkozni arra is, aki 2017. január elsejétől szünetelteti a tevékenységét, és azt nem kezdi el folytatni 2019. január elsejét megelőzően.

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetését és a szüneteltetés végén a tevékenység folytatását be kell jelenteni elektronikus úton a fővárosi, megyei kormányhivatal járási vagy kerületi hivatalánál. 

Az egyéni vállalkozói jogállás megszűnése azzal is járhat, hogy a magánszemélynek további adófizetési kötelezettséggel kell számolnia például az egyes korábban érvényesített kedvezmények miatt. Érdemes tehát átgondolni, hogy célszerű-e egy kis időre felfüggeszteni a tevékenység szüneteltetését.

Ha az egyéni vállalkozó a tevékenységét az adóév utolsó napján szünetelteti, akkor a bevallásában kisvállalkozói kedvezmény, fejlesztési tartalék, foglalkoztatási kedvezmény címén a bevételét nem csökkentheti, nem érvényesítheti a kisvállalkozások adókedvezményét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!