2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Sláger és Music FM elhallgattatása: gyermekek védelmével és díjtartozással indokol az NMHHForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-19 06:43:35
Címkék: Bihari hírek
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa huszonnyolc helyi és körzeti rádiónak ítélt meg összesen 75,3 millió forintot. A közleményükből az is kiderül, miért nem hosszabbítják meg a két, nem kormányközeli, de a leghallgatottabbak közé számító országos rádió engedélyét.

 

A mecenatúraprogram helyi és körzeti rádiók számára kiírt szolgáltató és tematikus magazinműsorok, valamint hírműsorok készítését támogató pályázatának idei harmadik fordulójában összesen 75,3 millió forintot ítélt oda huszonnyolc, rendszeresen jelentkező műsorszám elkészítésére egy éven át.

A Sláger FM szolgáltatója a Budapest 103,9 MHz jogosultságon szintén kérelmezte a megújítást, de a csatornán többször is súlyosan megsértették a gyermekek kiemelt védelmére vonatkozó törvényi rendelkezéseket, emiatt a szerződés nem újítható meg a médiatörvény alapján. A Music FM Budapest 89,5 MHz-re vonatkozó kérelme esetében ugyancsak törvényi kizáró okok merültek fel, mivel a szolgáltató a működése alatt egyrészt több alkalommal is súlyosan vétett a gyermekek védelmére vonatkozó szabályok ellen, másrészt adatszolgáltatási kötelezettségét több ízben megsértette, harmadrészt médiaszolgáltatási díjtartozása is volt kérelme előterjesztésekor – derül ki az NMHH közleményéből.

Hírműsor kategóriában támogatást nyert a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a sátoraljaújhelyi Európa Rádió, a tiszafüredi, a zalaegerszegi, a székesfehérvári és a szolnoki Rádió 1, a Tamási és a Bajai Rádió, a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium Táska Rádiója, a miskolci Csillagpont Rádió, a keceli Gong Rádió, a Rádió Dabas, a fővárosi Klasszik Rádió 92.1, a kalocsai KoronaFM100, a szombathelyi Mária Rádió Savaria és a Credo Rádió, valamint a nyíregyházi Best FM szolgáltatója. Szolgáltató magazinokat készíthet a Sárvár Rádió, a Rádió Szentendre, a Rábaköz Rádió FM94,5, az FM7 Rádió Eger, a hódmezővásárhelyi Rádió 7, a szolnoki Aktív Rádió és az Amadeus Rádió, a székesfehérvári Vörösmarty Rádió, valamint az Érd FM 101,3. Tematikus magazinműsorok gyártására kapott hozzájárulást a dunaújvárosi Rádió 24 és a kiskunfélegyházi Rádió 1.

A Nyíregyháza 103,9 MHz helyi rádiós pályázati eljárásában a Center-Rádió Kft. volt az egyedüli pályázó, amely megfelelt a törvényi és a pályázati követelményeknek, így a Médiatanács döntése alapján a cég sugározhat majd a frekvencián, kereskedelmi jelleggel.
A testület további öt évre – 2024. év elejéig – megújítja a Rádió Szarvas és a Mustár FM Rádió szolgáltatóinak jogosultságait a Szarvas 105,4 MHz-en és a Nyíregyháza 89,6 MHz-en.

A Médiatanács hatósági szerződésmódosítással hozzájárult a Cross FM szolgáltatójának kérelméhez, hogy a Budapest 98,6 MHz frekvencián hatvan nappal elhalasztva, legkésőbb 2019. február 6-án kezdjen el adást sugározni. A szolgáltató a kérést azzal indokolta, hogy a műsorszóráshoz szükséges antenna kiépítése rajtuk kívülálló okok miatt elhúzódik.

A testület a Dél-Budapest 90,9 MHz-es körzeti rádiós frekvencia pályázatán az alaki vizsgálat során nyilvántartásba vette az egyedüli pályázót, a Magyar Jazz Rádió Kft.-t.

Egy-egy nyári adáshét vizsgálata alapján a Rádió 1 soproni, tiszafüredi, abádszalóki, derecskei, hajdúböszörményi és hajdúszoboszlói adásaiban a Médiatanács műsorrendi eltéréseket állapított meg. Mindegyik rádió esetében a szolgáltató a szerződésében vállaltnál kevesebb magyar zenét és helyi közélettel foglalkozó hírt tett közzé, de volt, ahol túl kevés saját műsoridőt, hírműsort vagy nemzetiségi hírt sugároztak. A tanács a soproni rádió, valamint a hálózatba kapcsolódott tiszafüredi és abádszalóki rádió szolgáltatóját 50-50 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezte, a derecskei, a hajdúböszörményi és a hajdúszoboszlói rádió közös szolgáltatója összesen 150 ezer forintos bírságot kapott. A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!