2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Lassan elfogynak a garzonlakások? Akár 1 hét alatt vevõre találnak Forrás: Ingatlanmagazin
Utolsó módosítás: 2010-04-09 11:55:20
A másfél éve tartó válság hatására kiapadni látszik a garzonlakások piaca.

A másfél éve tartó válság hatására kiapadni látszik a garzonlakások piaca. Teljes hiánytól persze nem kell tartani, de az átlagosnál jobb helyen lévõ, és jobb minõségû lakásokat hamar megveszik, egyrészt a kényszer miatt költözõk, másrészt a kedvezõ befektetésre vágyók – írta a Magyar Nemzet. Mi is kíváncsiak voltunk a garzonok piacára, így megkérdeztünk egy belvárosi ingatlanközvetítõt az ügyben.

A befektetõk számára azért jó üzlet a garzonlakás, mivel akár egy 2 szobás lakás bérleti díjáért is ki lehet adni. Ennek egyik oka az, hogy alacsony a rezsiköltségük, ami a lakásban élõ bérlõnek fontos szempont. A portfolio.hu egy korábbi elemzésében rámutatott, hogy azért számítanak a legjobb befektetésnek a 28-35 négyzetméteres garzonok, mivel ezeket akár 50-60 ezer forintért is ki lehet adni. Egy négyzetméterre vetítve tehát igen jó hozamot lehet elérni velük.

Ugyanakkor továbbra is legalacsonyabb áron megvásárolható lakóingatlanok közé tartoznak a garzonok. Így persze a fizetõképes kereslet is ebben a szegmensben a legnagyobb. Egy 10-12 milliós ingatlanra már 4-5 milliónyi önrésszel is adnak hitelt a bankok. Nem is csak befektetésnek vásárolnak az emberek lakást, hiszen nagyon sokan csak ilyen méretû otthont engedhetnek meg maguknak.

Radics Edit, a CDC Ingatlan vezetõje megnyugtatta lapunkat, hogy a garzonok azért nem fogynak el egyelõre a piacról, bár egy jó áron kínált, körúton belül lévõ, kisméretû lakás akár 1 hét alatt elkel. Megítélése szerint jelenleg ebben a szegmensben forognak a leggyorsabban az ingatlanok, 2-3 hónap alatt még a nem annyira alacsony árú lakások is vevõre találnak. Egyébként az egész ingatlanpiacon jellemzõ áresés nem is érintette olyan mértékben a garzonok piacát, mint a többiekét, de azért itt is árcsökkenésre került sor. Szerinte így nagyon jó áron lehet most kis lakásokhoz jutni, példaként említett olyan VIII. kerületi, jó környéken lévõ erkélyes ingatlant, melyet 6-7 milliós áron is meg lehet venni. Mint mondta, mind a vevõk, mind a bérlõk az ilyen, kis méretû lakásokat keresik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!