2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A politikai-gazdasági bizonytalanságok miatt mondanak le a fiatalok a vállalkozásrólForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-22 07:23:01
Címkék: Bihari hírek
Ötletből nincs hiány, csak a bátorság, a tőke és főleg a biztos politikai-gazdasági környezet hiányzik ahhoz, hogy beindítsák a tervezett vállalkozást – derült ki egy friss reprezentatív felmérésből.

 

A 18-35 éves korosztály körében készített reprezentatív kutatást a Hiventures a Pulzus a kockázati tőkealapkezelő számára, melyben arra voltak kíváncsiak, mennyire vállalkozó szelleműek a magyar fiatalok – írta a Portfolio. 66 százalékuk úgy gondolja, az lenne a legideálisabb, ha saját vagy családjuk vállalkozásában tevékenykedhetne, alkalmazottként csak 24 százalékuk szeretne dolgozni.

Kétharmaduknak volt már egy vagy több olyan ötlete, amelyre jövedelmező vállalkozást lehetne alapítani, 54 százalékuk családja vagy barátai körében beszélget is ilyen témákról. A megkérdezettek 47 százaléka a következő évtizedben nem tervez saját vállalkozást indítani, csak 37 százalék vágna bele, 16 százalék pedig bizonytalan.

A legnagyobb hiányosság a kockázatvállalási hajlandóság terén mutatkozik meg: mindössze 6 százaléka vallja magát kockázatvállalónak, miközben 15 százalékuk teljes mértékben biztonsági játékos. Legnagyobb kockázatnak a tőkehiányt (40 százalék) és a bizonytalan politikai-gazdasági környezetet (28 százalék) tartják. 29 százalék azoknak az aránya, akik nem tudják, honnan szereznének pénzt vállalkozásuk beindításához, de ugyanennyien próbálnának pénzt szerezni valamilyen uniós vagy más nemzetközi pályázaton. 18 százalék a hazai magánbefektetőket keresné, 16 százalék fordulna a bankokhoz.

Érdekesség, hogy a megkérdezett fiatalok több mint fele egy hazai strartupot sem tudott említeni, aki igen, annak a Prezi, a Ustream és a LogMeIn neve ugrott be elsőre. A startupok megítélése kedvező, csak a megkérdezettek 15 százaléka mondta, hogy nem alapítana olyat, és felük szívesen is dolgozna egy startup-ban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!