2024. április 24. Szerda, György.
 
Ha a kormány nem lép, a nyugdíjasok jövő novemberig hiteleznek az államnakForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-24 21:57:12
Címkék: Bihari hírek
A nyugdíjszakértő szerint az infláció megugrott az év végére, de a jövő évi költségvetésben még nem igazították ehhez a számokat.

 

Csak 2019 novemberében számíthatnak az idei őszi infláció teljes kompenzációjára a nyugdíjasok – mondta az ATV-ben Farkas András nyugdíjszakértő. A rendszeres nyugdíjemelést ugyanis Magyarországon az előre jelzett infláció mértéke alapján kell végrehajtani, ez a mérték januárban még csak 3 százalék volt, de a valós infláció az év végére ennél jóval magasabb lett. A jövő évi költségvetésben még csak 2,7 százalékos emelés szerepel januárra, ha ezt menet közben nem módosítják, akkor a kompenzáció csak jövő novemberben érkezik meg az érintettekhez, addig gyakorlatilag hiteleznek az államnak.

A szakértő szerint a kötvények lehetőséget nyújtanának arra, hogy az előtakarékosság az államadósság-kezelés részévé váljon. Viszont mivel a nyugdíjhoz hasonlóan az állampapírok kifizetése is állami feladat, jobban jár, akinek külföldön is vannak befektetési alapjai. Farkas hozzátette, az állampapírok soha nem arra szolgáltak, hogy nagy hozamot érjenek el a piacon, hanem hogy a biztonság iránti igényt kielégítsék.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy a befizetett díjak 20 százalékát vissza lehet igényelni adójóváírásként, évente maximum 150 ezer forintot. Hasonló a nyugdíjbiztosítás is, amelynél 130 ezer forintot lehet visszaigényelni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!