2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Hivatalos: Bécsbe költözik a CEUForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-12-04 06:36:52
Címkék: Bihari hírek
Az egyetem rektora szerint elűzték őket Budapestről.

 

Mivel a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az Egyetem kénytelen a mai napon bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében. Döntésünket azért ma hozzuk nyilvánosságra, hogy időben tudjunk hallgatókat toborozni a következő tanévre - írta közleményében az egyetem.

Közleményük szerint az elmúlt 20 hónapban mindent megtettek azért, hogy megfeleljenek a törvényeknek. A magyar hatóságok annak ellenére sem írták alá a működéshez szükséges államközi megállapodást, hogy a CEU az amerikai hatóságok által jóváhagyott felsőoktatási képzést indított az Egyesült Államokban.

Michael Ignatieff rektor szerint a CEU-t kiszorították, elűzték, ez példátlan. A kormány méltánytalanul járt el saját állampolgáraival szemben is.

Ignatieff szerint a kormányzati döntések semmilyen összefüggésben nem állnak az egyetemen folyó szakmai munkával, a CEU oktatásának színvonalát az Egyesült Államok oktatási szervei és a Magyar Akkreditációs Bizottság is elismerte.

Egy elismert egyetem önkényes elűzése az akadémiai szabadság súlyos megsértése. Ez egy sötét nap Európának, és sötét nap Magyarországnak is.

Az egyetem megőrzi magyar egyetemi akkreditációját, és arra törekszik, hogy a jövőben is folytasson tanítási és kutatási tevékenységet Budapesten - fogalmaz a közlemény. A CEU amerikai akkreditációjú programjait az osztrák hatóságok már regisztrálták, jövő szeptemberben az egyetem minden új diákját az osztrák fővárosban fogadja. A már felvett hallgatók Budapesten tanulnak tovább.

A közlemény végén hangsúlyozzák: a CEU 770 főt alkalmaz, és évi 8 milliárd forinttal járul hozzá a gazdasághoz. Közép-Európa legsikeresebb felsőoktatási intézményeként a 2018-2026 közötti időszakra az Egyetem 19 millió eurónyi támogatást nyert el az Európai Unió kutatási versenypályázatain.

Kéjes lassúsággal végezték ki a CEU-t

Michael Ignatieff rektor október 25-én jelentette be, hogy ha egy hónap alatt nincs megállapodás a kormánnyal, minden, ami lényeges a CEU-n, az Bécsbe költözik. Sejthető volt, hogy a rektor hiába vár, a kormány képviselői egyre cinikusabb megjegyezéseket tettek (Gulyás Gergely miniszter például nem is értette, milyen nemzetközi megállapodás aláírását sürgeti a CEU, holott azt éppen ők írták elő törvényben), az amerikai nagykövetnek pedig addigra meg is mondták, nem írják alá a megállapodást.

A CEU-n is végzett Kovács Zoltán akkori kormányszóvivő a költözést Soros blöffjének nevezte- ugyanezt a szót használta Orbán Viktor is -, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig arról beszélt, a CEU politikai balhét akar.

Ignatieff pár napja arról beszélt, nem ultimátumot adtak a költözés belengetésével, de ami sok, az sok.

A Fidesz szándékosan kettős kommunikációt folytatott: rendre a magyar akkreditációval bíró Közép-Európai Egyetemről beszélt, és azt hangoztatta, nincs vele baj, nincs ügy, holott nem annak a léte volt a tét, hanem az amerikai diplomát kibocsátó CEU-é. A CEU elüldözésének állomásairól itt és itt írtunk bővebben.

A CEU vezetése megköszönte a támogatást és sajnálja, hogy a magyar kormány figyelmen kívül hagyta a többi között az amerikai kongresszus, a Velencei Bizottság, az Európai Parlament és két tucat Nobel-díjas véleményét. A CEU-ügy miatt Orbán az Európai Néppártból is komoly bírálatokat kapott, azonban a Fideszt nem zárták ki a néppárti frakcióból.

A Momentum gyertyát gyújt a CEU és a szabad magyar oktatás emlékére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!