2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Sürgősen el kell költeni a négy éve félretett pénzt – figyelmeztetik a vállalkozókatForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-12-04 06:53:01
Címkék: Bihari hírek
Idén december 31-ig költhetik el szankciók nélkül az egyéni vállalkozók azt az összeget, amelyet fejlesztési tartalékként még 2014-ben tettek félre és 2015-ben vettek nyilvántartásba – figyelmeztetett az Adózóna.

 

A fejlesztési tartalék képzése azzal az előnnyel jár, hogy csökkenti az egyéni vállalkozó bevételét. Az összeget nyilvántartásba kell venni és ezt nem kell a vállalkozónak leadóznia. Ilyen tételként a bevétel és költség különbségének 50 százalékát, de legfeljebb 500 millió forintot lehet figyelembe venni.

Ha a fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeget a nyilvántartásba vétel évében és az azt követő három adóév során kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz nem ingyenes megszerzése vagy előállítása érdekében használja fel az egyéni vállalkozó, akkor ez az összeg kivezethető a nyilvántartásból. Vagyis aki 2014-ben fejlesztési tartalékot képzett, annak 2015-ben ezt az összeget nyilvántartásba kellett vennie és legkésőbb 2018. december 31-éig el is kell költenie.

Ha ezt az összeget nem költi el határidőben, vagy más célra használja, akkor a nyilvántartott összeget ki kell vezetnie és meg kell állapítania az adókötelezettséget szankciókkal növelve.

Ha például az egyéni vállalkozó a korábban nyilvántartásba vett fejlesztési tartalékot egy olyan lakás vásárlására kívánja fordítani, amelyet teljes egészében irodaként fog használni, akkor a fejlesztési tartalékot felhasználhatja erre. Telek vásárlásához azonban nem használható fel ez a pénz.

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!