2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Ingyenessé válhat a kerti kutak engedélyeztetéseForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-12-06 19:42:35
Címkék: Bihari hírek
Sem illetéket, sem díjat nem kellene fizetniük a kútfúrásra készülőknek a jövőben a parlament előtt lévő friss törvénymódosító javaslat alapján.

 

Sem illetéket, sem díjat nem kellene fizetniük a kutat furatóknak, ha elfogadja a parlament a törvénymódosító javaslatot – írta az Mfor.

A hatályban lévő jogszabály szerint idén év végéig kellene bejelentést tenni az illetékes hatóságnál, önkormányzatnál az engedély nélkül fúrt kutakról. A határidőn belül tett bejelentések mentesülnek a különböző díjak, bírságok megfizetése alól.

Mivel az országban rengeteg engedély nélkül fúrt kút van, és ezek tulajdonosai vonakodnak a bejelentéstől, a törvénymódosítás részeként 2020 végéig tolnák ki ezt a határidőt. Ehhez adták be kiegészítésként azt, hogy a jövőben minden kút létesítése mentesülne az engedélyezési illetékek, díjak megfizetése alól.

A bizottság szerint a díjak, illetékek eltörlése várhatóan ösztönzően hat arra, hogy a jövőben az érintett vízhasználók csak engedély birtokában létesítsenek kutakat, és így sokkal reálisabb adatok állnak majd a vízügyi hatóság rendelkezésére.

Mindez viszont nem jelenti azt, hogy az engedély nélkül létesített kutak bejelentésének elmulasztása miatt ne szabhatnának ki vízgazdálkodási bírságot a jövőben. Ha a mostani formájában fogadják el a törvényjavaslatot, akkor ezt csak 2020 végéig lehetne megúszni. A bírság összege akár 300 ezer forint is lehet a természetes személyek esetében.

Kiemelt képünk illusztráció

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!