2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jussonForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-12-11 18:45:31
Címkék: Bihari hírek
A még az idén kötött nyugdíjpénztári szerződések után jövőre már jár az adójóváírás.

 

Az idei nyugdíjmegtakarításokra jövőre akár 280 ezer forintos adójóváírást is ad az állam - emlékeztet közleményében a Pénzügyminisztérium.

A tárca közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után is igénybe vehető az adókedvezmény, ami a befizetések 20 százaléka, de az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári befizetésnél maximum egy évben 150 ezer forint, a nyugdíj-előtakarékossági számlánál legfeljebb 100 ezer (illetőleg 130 ezer), a nyugdíjbiztosítási szerződés esetén pedig 130 ezer forint az adókedezmény felső korlátja. Ha valakinek több nyugdíj célú megtakarítása is van, akkor az adókedvezmény éves korlátja még magasabb: 280 ezer forint.

Az adókedvezményt azok a magánszemélyek, akik még idén kötnek ilyen szerződést, már jövőre igénybe is vehetik.

A kedvezményt adójóváírás formájában lehet érvényesíteni, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a rendelkezésre álló adatok alapján ki is tölti a pénztári tagnak a rendelkezésről szóló sorait is az adóbevallásban.

Az adóból visszajáró összeget az adóhivatal közvetlenül a pénztárnak utalja, így ezzel is nő az időskori megtakarítás összege.

Kizárólag a két vagy több pénztárba befizető magánszemélynek kell dönteni arról, hogyan osztja meg az adókedvezmény összegét. Azt kell csak kiválasztani, melyik pénztárba szeretné, hogy utalja a NAV a visszajáró adó összegét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!