2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Lassult a drágulás novemberbenForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-12-11 18:59:24
Címkék: Bihari hírek
2018. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Mivel októberben 3,8 százalék volt az infláció, ez viszonylag jelentős lassulást jelent az áremelkedésben. A Portfolio által megkérdezett elemzők konszenzusa alapján 3,4 százalékos éves árindexre lehetett számítani, szóval az elemzők is magasabb inflációs adatra számítottak.

Fotó: Balázs Attila / MTI

 

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor az MTI beszámolója alapján elmondta: az átlagos fogyasztói árak havi csökkenését az okozta, hogy az üzemanyagokért 4,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni novemberben, mint az előző hónapban.

 

A 3,1 százalékos adat egy nyolc hónapja tartó emelkedő trend megszakadását, és öt hónapos mélypontot is jelent az éves árindex értékében.

A KSH legfrissebb inflációs adataiból az derült ki, hogy az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára nőtt jelentős mértékben. 12 hónap alatt, 2017. novemberhez viszonyítva:
■ Az élelmiszerek ára 4,5 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 19,6, a liszté 10,1, a kenyéré 5,4 százalékkal magasabb, a cukoré 16,2 százalékkal alacsonyabb lett.
■ A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 4,6 százalékkal nőtt, ezen belül a dohányáruké 6,2 százalékkal.
■ A háztartási energia 1,2 százalékkal drágult, ezen belül a palackos gáz 11,6, a tűzifa 8,3 százalékkal. A benzinért és a gázolajért 7,2 százalékkal kellett többet fizetni.

Az év első tíz hónapjában átlagosan 2,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ami rég nem látott magasságot jelentett: a drágulásról itt írtunk részletesebben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!