2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Megszûnõ mentelmi jogok, folytatódó eljárásokForrás: RTl Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-12 20:00:41
Senki nem szerezte meg a mandátumhoz szükséges számú szavazatot azok közül a jelöltek közül, akik úgy indultak a választáson, hogy közben büntetõeljárás indult ellenük.

Hat jelentõsebb ügy érintettje szerzett lehetõséget az indulásra, közülük egyedül a Terézvárosban indult Horváth Csabának van még esélye. Itt ugyanis - a terézvárosi 8-as egyéni választókerületben - második fordulót kell tartani és õ indulhat is, mert második lett az elsõ fordulóban.

A többiek - Tõzsér József, Mali Zoltán, Szoboszlai Barnabás, Földesi-Szabó László, Kolompár Orbán és Leinemann Zsolt - vagy olyan választókerületben indultak, ahol eredményes lett az elsõ forduló, vagy nem indulhatnak a második fordulóban. Közülük többeknek egyébként már a választás elõtt felfüggesztette a jelöltként megszerzett mentelmi jogát az Országos Választási Bizottság.

Hatvani Csabát, Terézváros alpolgármesterét nagy vagyoni hátrányt okozó hûtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel gyanúsította meg az ügyészség, de az OVB nem függesztette fel a jelöltként megszerzett mentelmi jogát. Ugyanígy megmaradt – egyelõre - az adócsalással gyanúsított Leinemann Zsoltnak, az amerikai alapítású ScienNet LLC magyarországi korlátozott meghatalmazottjának mentelmi joga is.

Futó Barnabás, Leinemann Zsolt jogi képviselõje a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy az ügyfele képviselõjelöltségével az ellene tartó eljárást felfüggesztették és kiengedték az elõzetes letartóztatásból. Most a következõ lépés, hogy az OVB a mentelmi jog megszûnésérõl szóló jogerõs döntésérõl értesíti a nyomozó hatóságot. Az ügyészség elrendelheti az eljárás folytatását és kérheti a bíróságtól az újbóli elõzetes letartóztatást.

Ha indítványozzák az elõzetest, akkor a bíróság dönt arról, hogy elrendeli-e. Leinemann Zsolt hetek óta szabadon van, reménykednek benne, hogy a hatóságok bizonyítva látják, hogy nem szökik el és nem keveredik bûnismétlésbe, mint ahogy nem is tette, míg szabadon volt. Ezek a lépések, illetve döntések az OVB és az ügyészség eljárásának sebességétõl függõen 1-2 hét múlva hozhatnak eredményt - mondta Futó Barnabás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!