2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
57 helyen második fordulóForrás: RTl Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-12 20:28:25
121 hely kiadó még a Parlamentben. Ebbõl 57 sorsa egyéni körzetben dõl el a választások második fordulója után. Ezek közül csak egyben nem a Fidesz-KDNP jelöltje vezet.

De több körzetben szoros az eredmény. Ha ezek közül becslések szerint 13-ban fordul a kocka, a Fidesznek nem lehet kétharmados többsége a Parlamentben.

Az eredmény szoros lett a budapesti 20-as választókörzetben. Ez az egyedüli olyan körzet az országban, ahol az MSZP-s jelölt vezet a Fidesz-KDNP-s elõtt. Tóth József a szavazatok csaknem 45 százalékát kapta, a fideszes Spaller Endre több mint 36 százalékot szerzett. Itt lesz második forduló. És még 56 körzetben. Ezen azok a jelöltek indulhatnak, akik az elsõ fordulóban legalább 15 százalékot kaptak. Ha nincsenek legalább hárman, akkor a legtöbb szavazatot elért három jelölt indulhat.

„A választókörzetek döntõ többségében, közel annyiban, amennyi éppen a kétharmadossághoz kell, olyan módon áll a Fidesz jelöltje elöl a listán, hogy nagy a valószínûsége, hogy meg is szerzik azt” – mondta Lövétei István alkotmányjogász.

Az 57 második fordulós körzetbõl 10 olyan van, ahol szoros az eredmény. A budapesti 19-es körzetben például éjfélig az MSZP-s Szanyi Tibor vezetett, de hajnalra a fideszes Szalay Péter állt az élre. De 10 százalékon belüli a különbség a fõváros 16-os körzetében is, itt a Fidesz jelöltje, Simicskó István több mint 44, a szocialista Molnár Gyula pedig valamivel több mint 38 százalékát kapta a szavazatoknak. Kicsivel nagyobb a különbség Szegeden. Itt Botka László, a város MSZP-s polgármestere 36, a Fidesz jelöltje, Bohács Zsolt 43 százalékot kapott. Borsod megyében két, Szabolcsban pedig egy olyan körzet is van, ahol a fideszes mögött második helyen a Jobbik jelöltje áll. Valamennyi érintett párt bejelentette, hogy állva maradt jelöltjét nem lépteti vissza a második fordulóban.

A választások második fordulóját két hét múlva, április 25-én lesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!