2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ennyit költenek a fiatalok év végi pihenésreForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-12-28 21:17:53
Címkék: Bihari hírek
A karácsonyt a fiatalok 92 százaléka a családjával tölti, szilveszterre viszont csak az 56 százalékuk marad otthon. A dolgozó fiatalok 12 százaléka az ünnepek alatt sem pihen, a két ünnep között pedig már a fiatalok majdnem fele megy vissza dolgozni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Télen átlagosan 6 napot vannak szabadságon a megkérdezettek, 29 százalékuk azonban egy napot se tud pihenni ilyenkor. A belföldi pihenést a többség kevesebb mint 50 ezer forintból megoldja, de száz fiatalból 12-nek több mint 150 ezer forintja van ugyanerre.

Hol töltik a 19-29 évesek a karácsonyt, a két ünnep között és szilveszterkor, valamint hány napjuk van a pihenésre? – többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a K and H ifjúsági indexe. A kutatásból kiderül, hogy a fiataloknak átlagosan 6 nap téli pihenés jut, de ezen belül azért jelentősek az eltérések.

 

IllusztrációForrás: MTI/Balázs Attila

Az érintettek legnagyobb részének, 29 százaléknak egy napja sem lesz erre, míg 27 százalékuk 4-7 napos szünetet tervez. Ugyanakkor
17 százalék 15 napnál hosszabb szabadságra készül, ugyancsak 17 százalékuknak mindössze 1-3 nap jut. A dolgozó fiatalok és a diákok között is jelentős a különbség: előbbiek átlagosan csak 4 napos szabadsággal számolnak, a tanulók pedig 8 nappal.

 

Karácsony otthon, szilveszter barátokkal

A kutatás szerint a három karácsonyi ünnepnapot a döntő többség – 92 százalék – otthon, a családjával tölti. Barátokkal 9 százalékuk karácsonyozik, és inkább a férfiak. Az aktív dolgozó fiataloknak viszont a 12 százaléka munkával tölti a karácsony három napját is.
A két ünnep között ennél már többen, 43 százalék tér vissza a munka világába.

 

Szilveszterkor a fiatalok alig több, mint fele, 56 százaléka választja az otthoni, családi ünneplést, 35 százalékuk megy házibuliba vagy tölti az év utolsó napját a barátaival, tíz százalék szórakozóhelyen ünnepel, 6 százalék utazik el valahová belföldön, és mindössze egy százalék megy külföldre ilyenkor.

Azok, akiknek legalább 1 nap szabadsága van a téli időszakban, átlagosan 55 ezer forintot költ a téli pihenésre, 12 százaléka 50-99 ezer forintos költségvetésből oldaná meg a belföldi pihenést, hét százalékuk pedig 100-149 ezer forintot költenének.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!