2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Varga Mihály jövőre is jelentős növekedésre számítForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-12-28 21:24:06
Címkék: Bihari hírek
A pénzügyminiszter szerint a gazdaságot a fogyasztás is nagy mértékben hajtja előre.

 

Két évtizede nem látott mértékben bővült a hazai gazdaság teljesítménye, ezt bizonyítja, hogy a harmadik negyedévben 5,2 százalékos volt a bővülés - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter évzáró sajtótájékoztatón. A tárca prognózisa szerint az év egészében 4,6 százalékkal nőhetett a magyar GDP.

A pénzügyminiszter szerint a gazdaság növekedésében két húzóerő játszik szerepet: a fogyasztás és a beruházások növekedése, a fogyasztás bővülését idén a bérek jelentős növekedése alapozta meg, a beruházási ráta pedig 20 százalék fölötti szintet ért el.

Bár voltak évközbeni kilengések az inflációban, októberben például 3,8 százalékos volt a pénzromlás, az év egészét tekintve azonban 3 százalék alatt marad, a GDP-hez mért államháztartási deficit pedig az uniós módszertan szerint 2,4 százalék alatt marad idén - mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter szerint az ipar is jól teljesített ebben az évben, az ipari ágazatok közül a járműipar, a vegyipar, és a gyógyszeripar igen jó eredményeket mutatott fel. Az építőipar idén kiugró teljesítményt ért el, az első tíz hónapban több mint 20 százalékkal bővült, ebben jelentős szerepet játszott az is, hogy egyre többen veszik igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt – tette hozzá Varga.

Jelezte: a fogyasztás azért bővülhetett nagyon jelentősen, mert a reálkeresetek is nagymértékben, mintegy 9 százalékkal bővültek az idén.

Varga Mihály szerint minden remény megvan arra, hogy 2019-ben is 4 százalék körül bővül majd a hazai gazdaság. (A Pénzügyminisztérium múlt héten kiadott előrejelzésében 3,9 százalékos növekedéssel kalkulál jövőre, 2020-ben pedig ismét 4 százalékot vár. Az Európai Bizottság ehhez képest 2019-re 3,4, az utána következő évben pedig mindössze 2,6 százalékkal számol.)

Jövőre is folytatódik az adócsökkentés, az adózás terén a kis- és középvállalkozások terheinek újabb könnyítése várható, az adózásban további egyszerűsítésekre lehet számítani. Emellett 2019-ben több ezer család fog jobb adófeltételekkel adózni, a kétgyermekes családok adókedvezményei bővülnek jövőre - mondta Varga Mihály.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!