2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Csehországban kötelező jótékony célra fordítani az el nem adott élelmiszertForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-05 21:56:13
Címkék: Bihari hírek
Csehországban egy új törvénymódosítás értelmében a szuper- és hipermarket méretű üzleteknek kötelező lesz átadniuk az el nem adott élelmiszert jótékonysági szervezetek részére. Az új törvény értelmében minden el nem adott vagy hibás, de fogyasztható élelmiszert kötelező lesz eljuttatni olyan szervezeteknek, amik azt továbbítják a rászorulóknak, írta meg a Novinky cseh hírportálra hivatkozva a G7.hu.

Néhány képviselő megtámadta a törvénymódosítást, mivel szerintük az sérti a magántulajdonhoz való jogot, és senkit nem lehet arra kötelezni, hogy átadja tulajdonát másnak. A cseh alkotmánybíróság azonban most helyben hagyta a törvénymódosítást. Jan Filip alkotmánybíró szerint a törvénymódosítás harmonizál az élelmiszer-hulladék csökkentésére törekvő uniós elvekkel, és nem alkotmányellenes.

Magyarországon önkéntes alapon juttattatnak egyes üzletláncok és gyártók élelmiszert a rászorulóknak. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elmondása szerint minden évben egyre több és több élelmiszer adomány érkezik hozzájuk. Csehországban is vannak üzletek, akik már régebb óta adományoznak önkéntesen élelmiszert, a Tesco területi igazgatója Václav Koukolíček elmondta, hogy az üzletlánc már 2013 óta rendszeresen adományoz élelmiszert jótékonysági szervezeteknek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!