2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
16 millió forintra büntették a Sopron BankotForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-06 16:56:46
Címkék: Bihari hírek
Informatikai, vállalatirányítási és adatszolgáltatási hiányosságokat talált az MNB vizsgálata, de a bank megbízható működését ezek a hibák nem veszélyeztették.

 

Az MNB összesen 16 millió forint bírságot szabott ki a Sopron Bankra, ugyanis informatikai, hitelkockázat-kezelési, vállalatirányítási, számviteli, adatszolgáltatási, nyilvántartási, illetve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésére vonatkozó hiányosságokat talált. Azért mindenkit megnyugtattak a büntetésről szóló közleményben: a feltárt problémák nem hordoznak rendszerkockázatot és nem veszélyeztetik a bank megbízható működését.

A jegybank elsősorban a belső szabályozási, nyilvántartási, beállítási és naplózási tevékenységet érintő problémákat azonosított a hitelintézet IT-működésében. A hitelkockázat kezelése körében hiányosak voltak például a belső hitelekre, a fizetőképesség megállapítására, az ügyletminősítésre és hitelbiztosítéki értékmeghatározásra vonatkozó belső eljárásai, illetve a hitelezési és követeléskezelési gyakorlata sem volt mindenben szabályos.  

Emellett a hitelintézet vállalatirányítási rendszere, a számviteli és adatszolgáltatási gyakorlata, valamint az Országos Betétbiztosítási Alap által biztosított betétek adatnyilvántartása sem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak.

A hitelintézet nem teljes körűen végezte el a jogszabályok szerint elvárt adatszolgáltatási, nyilvántartási és a gyanús ügyletek szűrési kötelezettségét, illetve több esetben a tulajdonosi nyilatkozatok is hiányosak voltak.

Enyhítő körülménynek számított, hogy a hiányosságoknak nem volt hatása az ügyfelekre, illetve, hogy a hitelintézet számos problémát már a vizsgálat során kijavított és együttműködő magatartást tanúsított.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!