2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Stresszes a munkahelye? Mutatunk 11 tippet a probléma kezelésére!Forrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-06 17:02:52
Címkék: Bihari hírek
Vannak munkahelyek, ahol lehetetlen boldogulni – például terrorizáló főnök esetén érdemes inkább új munkahelyet keresni. De ha a stressz fő forrása a munka, és nem az emberek, arra a helyzetre az orvosok és pszichológusok a következőket ajánlják.

 

1. Kezdjünk minden napot úgy, hogy 10 percet szánunk a reálisan elérhető célok megtervezésére és rangsorolására.

2. Kövessük nyomon a stressz-szintünket a nap folyamán. Írjuk le a stressznaplónkba, hol történt a stresszes esemény, kivel, és hogyan reagáltunk. Azonosítsuk a kerülendő helyzeteket, és fejlesszünk ki megküzdési módokat.

3. Tervezzünk be munkamentes időszakokat. Ilyenkor kapcsoljuk ki a telefont, ne nézzünk e-mailt, és száműzzük a munkát a gondolatainkból.

4. Használjuk ki a szabadidőnket. Menjünk évente szabadságra, pihenjünk és töltődjünk fel a hétvégéken és munkaszüneti napokon.

5. Használjunk relaxációs technikákat, például testmozgást, jógát, meditációt.

6. Keressünk szövetségeseket. A munkavállalók hatékonyságának biztosítása a felettesek feladata, ezért osszuk meg a sajátunkkal a napirendre és a környezetre vonatkozó elképzeléseinket. Ha nem lehet érdemben tárgyalni vele, keressünk olyan munkatársakat, akikkel megoszthatjuk a terhet, és támogathatjuk egymást.

7. Kérjünk segítséget a HR-osztálytól, hogy biztonságos és kényelmes helyen – ami nem elviselhetetlenül hangos, vagy nem vagyunk túlerőltetéses sérülésnek kitéve – dolgozhassunk, ahol nem aggódunk a fizikai jóllétünk miatt.

8. Ne próbáljuk meg a hatáskörünkbe vonni azt, amit nem lehet. A vállalati felépítésre és a munkatársak személyiségére nem sok ráhatásunk van, ezért ne gyötrődjünk ezeken.

9. Kerüljük a perfekcionizmust. Ha megfelelően elvégeztük a munkát, ne követeljünk magunktól többet.

10. Lássuk meg a humoros oldalt. Ha nevetünk egy helyzeten, kevésbé lesz stresszes.

11. Értékeljük a pozitívumokat. Próbáljunk a munkánk miatt érzett büszkeségre, a munkatársaink jó tulajdonságaira és olyasmire összpontosítani, ami segít a dolgok napos oldalát látni.

A fenti cikk szerkesztett részlet a Stressz: A feszültségoldás pszichológiája című könyvből.

Érezte már, hogy nem tud megbirkózni a kihívásokkal? Aggódik, hogy nem képes megfelelni a családi és munkahelyi elvárásoknak? A Stressz: A feszültségoldás pszichológiája közérthetően mutatja be, mit tehetünk a stressz ellen rövid és hosszú távon, és miként alakíthatjuk úgy az életünket, hogy ellenállóbbá váljunk a mindennapok stresszoraival szemben. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!