2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Keddig ki kell jelenteni a nyugdíjas dolgozókat a NAV-nálForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-07 21:30:57
Címkék: Bihari hírek
Január 8-ig, azaz keddig ki kell jelenteni a nyugdíjas dolgozókat a NAV-nál, írja a 24.hu. Ahogy a portál emlékeztet, a kormány a nyugdíjasok foglalkoztatását segítendő januártól eltörölte a nyugdíjas dolgozók utáni szociális hozzájárulási adót és járulékokat, a munkába álló vagy már dolgozó nyugdíjasoknak csak személyi jövedelemadót kell fizetnie a munka után. Viszont eddig nem volt egyértelmű, hogy be kell-e jelenteni a NAV-nak a nyugdíjas dolgozókat.

Egy nyáron született rendelet szerint nem kellett bejelenteni őket, októberben viszont felülírta ezt egy újabb rendelet. Ezt viszont december 20-án ismét módosították, így a jelenleg hatályos rendelet szerint a már dolgozó nyugdíjasokat ki kell jelenteni a NAV-nál, akit pedig ezután vesznek fel, már nem kell bejelenteni.

Aki viszont nem jelenti ki a nyugdíjas dolgozóját január 8-ig, azt később meg is bírságolhatják.

Minderről Ruszin Zsolt adószakértő számolt be a portálnak, akinek Széll Zoltánné, a NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztályának szakmai főtanácsadója erősítette meg az információt.

Ruszin Zsolt szerint amúgy félő, hogy a bejelentési kötelezettség eltörlése sok foglalkoztatót arra ösztönöz majd, hogy inkább feketén foglalkoztassa a nyugdíjas dolgozókat, vagyis szerződést sem kötnek az ilyen dolgozókkal, így az szja fizetést is meg lehet spórolni a többi adó mellett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!