2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Álmukban érte a földrengés a kínaiakatForrás: Index
Utolsó módosítás: 2010-04-14 11:20:26
Legalább háromszázan meghaltak és nyolcezren megsérültek a 7,1-es erõsségû földrengésben.

A fõleg fából és vályogból készült házak könnyen összedõltek, sokakat álmukban ért a földmozgás. Nehézgépek hiányában egyelõre kézzel próbálják kimenteni a túlélõket a romok alól.

Szerda reggel nagy erejû, a Richter-skála szerinti 7,1-es erõsségû földrengés rázta meg az északnyugat-kínai Csinghaj (Qinghai) tartományt, legalább 300-an meghaltak és 8000-es megsérültek - jelentették a helyszínrõl tartományi illetékesek. Néhány órával korábban egy 4,7-es földmozgás elõzte meg, a rengések epicentruma a tartományi fõvárostól nyolcszáz kilométerre lévõ Jüsu tibeti autonóm refektúrához tartozó Jüsu megyében volt.
A fõként fából, vályogból készült házak összedõltek, egy buddhista pagoda teteje is beomlott, számolt be szemtanúként az elsõk között a történtekrõl a Hszinua hírügynökségnek a Jüsu televízió helyettes hírigazgatója.

A területen már dolgoznak katonák, akik túlélõket, köztük iskolás gyerekeket találtak az összedõlt házak romjai alatt. A hírek szerint a mentés leginkább kézzel folyik, nehézgépek egyelõre nem állnak rendelkezésre. A sérülteket kórházba szállítják.
"Rengeteg ház omlott össze, sok halottra kell számítani"- mondta Vu Jong (Wu Yong) a katonai körzet helyszínen lévõ parancsnoka. "A repülõtérhez vezetõ utak megrongálódtak, ez egyelõre lassítja a mentést" - mondta.

A kínai földrengésekkel foglalkozó hivatal pekingi központjában egy szakértõ arra hívta fel a figyelmet, hogy a földrengés idején az emberek túlnyomó része még nem kelt fel, ezért álmukban érte õket a katasztrófa.

Csinghaj érintett térségében eddig legalább három utórengést regisztráltak, a legerõsebb 6,3-es erõsségû volt, 36 perccel a 7,1-es után mérték.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!