2019. június 20. Csütörtök, Rafael.
 
Váratlanul lemondott a Világbank elnökeForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-08 18:46:03
Címkék: Bihari hírek
Váratlanul benyújtotta lemondását Jim Yong Kim, a Világbank elnöke, aki február 1-jén távozik a posztjáról, több mint három évvel második mandátumának lejárta előtt. Jim Yong Kimet 2012 tavaszán, majd 2016 őszén is az akkori amerikai elnök, Barack Obama jelölte a Világbank elnökének.

A dél-koreai születésű és orvosi diplomával rendelkező Kim sokat tett megújuló energiaforrások alkalmazását célzó projektek finanszírozásának előmozdításáért, miközben jelentősen visszafogta a szénerőmű-beruházások támogatását.

 

Jim Yong Kim 2018. május 1-én.
Fotó: Mike Blake / Reuters

Az 59 éves Kim ellenezte Donald Trump amerikai elnök klímapolitikáját, de kerülte a Trump-kormányzattal való nyilvános konfrontációt.

A Reuters bennfentes forrásokból úgy értesült, hogy a Világbank elnöke saját akaratából távozik az intézmény éléről, nem az amerikai kormány szorította ki a nemzetközi pénzintézet vezetéséből.

A 18 tagállamot számláló Világbankot 1944-ben alapították, azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a szegénység leküzdéséhez és előmozdítsa a fejlődést világszerte. Vezetői csakis amerikai állampolgárok voltak, többségükben diplomaták vagy üzletemberek, írja az MTI.

Jim Yong Kim egy fejlődő országokban infrastrukturális beruházásokkal foglalkozó cég munkatársa lesz. Munkáját megbízott elnökként egyelőre Kristalina Georgieva vezérigazgató veszi át.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!