2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Későn szóltak az orvosoknak egy szabályváltozásról, a gyógyszertárban lehet bajForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-08 18:58:38
Címkék: Bihari hírek
Öt munkanapnyi időt kaptak az orvosok, hogy felkészüljenek egy fontos változásra. Nem volt elég.

 

Az orvosokat nem érte utol a recept felírásról szóló jogszabály január elsejei módosításának híre, és ez komoly zavart okoz a gyógyszertárakban – írta a Népszava. A változtatás után az év végéig még kötelező felírási igazolást vagy receptet is a beteg kezébe adni, ennek ellenére sok orvos enélkül engedi el a páciensét. A jogszabály, amely egy évvel meghosszabbítja a papírvények kötelező használatát, tavaly december 18-án jelent meg, de az orvosok egy része ahhoz tartotta magát, amiről korábban szó volt: az új évben már nem ad ki receptet papíron.

Ez aztán a kiváltásnál okoz gondot, hiszen az elektronikusan felírt szereket a gyógyszerész kizárólag magának a betegnek adhatja ki. Január eleje óta sokszor történt meg, hogy a családtagok emiatt nem tudták kiváltani a súlyosan beteg hozzátartozójuk orvosságait.

De jogsértést követne el a gyógyszerész, ha recept vagy felírási igazolás nélkül adná ki a hozzátartozóknak a gyógyszert. Ha később nem tudná bemutatni a hozzájuk tartozó vényt az ellenőröknek, egyrészt pénzbüntetést szabnának ki rá, másrészt az egészségbiztosító is megtagadhatja a készítmény árához járó támogatás kifizetését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!