2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Így kerülje el a balesetet a csúszós utakonForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-08 19:11:38
Címkék: Bihari hírek
A hétvégén is rengeteg baleset történt a csúszós utakon, többen meghaltak, és rengetegen sérültek meg, voltak, akik súlyosan. A szakértő azt mondja, a balesetek egy része elkerülhető, ha pedig mindenki felkészülne a szélsőséges időjárásra, jóval kevesebb tragédia történne.

Szombaton egy autó csúszott az árokba Monornál a 4-es főúton. A balesetben az autó sofőrjét a tűzoltóknak kellett kiszabadítani, később a mentősök kórházba vitték. Tass határában egy busz letért az útról, és belehajtott a Kiskunsági-főcsatornába. A buszon utazó négy embert kórházba kellett vinni.

Bőnynél két ember meghalt, és ketten súlyosan megsérültek szombaton, amikor a 8136-os úton két autó karambolozott.

 

Forrás: MTI/Donka Ferenc

Lovas Károly vezetéstechnikai szakember szerint ahhoz, hogy elkerüljük a baleseteket, elengedhetetlen, hogy az autónk jó műszaki állapotban legyen.

Az autóknak megfelelő műszaki állapotban kell lenniük, legalább legyen rajtuk téli gumi, ami megfelelő mintázatú és egyforma. Legyen jó a fék, ne legyen aszimmetrikus, mert egy komolyabb fékezésnél az elviszi az autót. A szakember azt is hozzátette, hogy hóesésben a legbiztonságosabb teljesen letakarítani az autót.

Sokan csak a szélvédőnek egy részét takarítják le, meg egy kicsit az oldalablakot. Ha az autóból nem biztosított körben a kilátás, akkor az nagyon balesetveszélyes tud lenni. Ha az autó teteje havas, vagy a motorháztető, akkor a menetszél belekaphat a hóba, és ráfújja a szélvédőre, amitől nem lehet kilátni egy darabig, vagy az autó tetejéről más autóra fújja a havat, amivel másokat is veszélyeztetünk.

Ha az út csúszós, akkor a megszokottnál lassabban kell menni, és kerülni kell a hirtelen mozdulatokat és a hirtelen fékezést, és gázadást is.

Jobban fel kell készülni, jobban előre kell tekinteni a forgalomban, mert hiába van tele az autó elektronikával, az is csak egy szintig képes korrigálni a sofőr felkészületlenségét – mondja. Lovas szerint gyakorolni kell a havas, csúszós úton való vezetést. Azt ajánlja, aki teheti, fizessen be egy tanfolyamra, akinek erre nincs lehetősége, az menjen ki egy üres parkolóba, és próbálja ki, az ő autója hogyan viselkedik a csúszós úton.

 

Képünk illusztrációForrás: shutterstock / Készítette: Nenad Mihajlovic

A gumik lecserélésével kapcsolatban megkerestünk egy budapesti gumiszervizt, ahol elmondták, hogy vannak, akik még csak most tetetik fel a téli gumit.

A hétvégén telt ház volt, 30-40 perces várakozási idők voltak – mondta az Origónak a gumiszervizben dolgozó férfi, aki hozzátette, hogy az emberek egyre jobb gumikat akarnak feltetetni az autójukra, ez a tendencia évről évre javul. Elmondása szerint az október lenne az ideális időszak a cserére, amikor már lehet tudni, hogy jön a rossz idő. Ezeken kívül érdemes teli tankkal elindulni, ha kimegyünk a városból, akkor legyen bent az autóban plusz kabát és kesztyű, hogy ha esetleg kereket kell cserélni, akkor ne fagyjon le az ujjunk. Ha esetleg a hegyekbe megyünk, akkor vigyünk magunkkal egy kis hólapátot, hogy ki tudjuk lapátolni az autót, és az sem árt, ha vonókötél is van a kocsinkban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!