2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Túlóratörvény: most kell mindenkinek nagyon alaposan átolvasnia, mit ír aláForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-08 19:24:09
Címkék: Bihari hírek
A dolgozók sokszor csak papíron egyenlő partnerek a céggel, mégis, a túlóratörvény elfogadása után mindenkinek át kell gondolnia, mit ír alá. Ott lehet kihasználni az alkupozíciót, ahol munkaerőhiány van – írta az Adózóna.

 

Ha a cég kihasználja az összes lehetőséget, amelyet a túlóratörvény biztosít, az a munkavállalók kizsigerelését eredményezné, veszélyeztetve az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételét – írja az Adózóna. Bár egymással nem mellérendeltségi viszonyban álló felekről van szó, a lehetőségeihez képest most mindenkinek még inkább át kell gondolnia, mit ír alá, mihez járul hozzá. A munkaerőhiánnyal küzdő munkahelyeken most kellene kihasználni az alkupozíciót.

Az Adózóna szakértői szerint a 3 éves munkaidőkeret, illetve elszámolási időszak életszerűtlenül hosszú idő, a munkaidőkeret hosszának és a heti 48 órás maximum számításra vonatkozó szabálynak a szétválasztása mesterkélt, a rendkívüli munkaidő felső határának kihasználása pedig azt jelentené, hogy egy naptári éven belül a munkavállalónak további minimum 2 havi munkavégzést kellene teljesítene.

Azonban a többlettúlóra vállalásához szükség van a munkavállaló hozzájárulására, a beosztás módosítása érdekében külön kérelmet kell írnia, és a 36 hónap tartamú munkaidő-keret meghatározása sem lehet egyoldalú munkáltatói döntés. A fővárosban és vonzáskörzetében a több munkalehetőség miatt talán lesz lehetőség alkudozásra, a munkáltatói kényszer visszautasítására, míg a vidéki városokban nagyobb valószínűséggel használják majd ki a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

Az egyik szakszervezethez egy olyan nyilatkozat futott be, ahol a dolgozó egyszerre nyilatkozott a cafeteriakeretéről és arról, hogy hajlandó 400 órát önként dolgozni. A munkajogász véleménye erről az volt: Ezt egyszerűen nem lehet odaírni. Nemcsak megtévesztő, hanem jogsértő is, ez rosszhiszemű joggyakorlás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!